Екипировката използвана при туризъм – I част

Туризма и къмпингуването могат да ви доставят незабравими преживявания сред природата. Качеството на туристическата екипировка играе голямо значение за това дали преживяването ви ще е хубаво и ще искате да го повторите или ще се окаже кошмар, който искате да забравите.

Как да избирате правилното туристическо оборудване, от което имате нужда

Туризмът и къмпингуването може да се окажат голям тест за вашата находчивост и съобразителност. А купуването на екипировка за тях, първото ви предизвикателство.

Цената

Евтината туристическа екипировка на пръв поглед изглежда доста атрактивна. За жалост обаче рядко се оказва, че сте направили добра инвестиция. Разбира се има и изключения, но това обикновено се случва рядко. Често може да спестите много като си купите миналогодишния модел, без значение за какво става въпрос – палатка, раница, туристически обувки. Тенденциите се променят и производителите на туристическо оборудване също променят продуктите, които произвеждат. Ако пък попаднете на разпродажба на оригинални стоки от качествена марка, то тогава може да спестите значително.

Придържайте се към познати и доказани марки, които предлагат гаранция за продуктите си. Качествената марка рядко ще ви подведе. Повярвайте, не искате да се озовете насред нищото с фалшиво оборудване!

Туристическите обувки

Инвестирайте в чифт качествени туристически обувки. Има много доказани марки на пазара, от които да избирате – факторите, които трябва да вземете под внимание при избора си, са типа терен, по който ще вървите и теглото на обувките. Водоустойчивите обувки струват малко повече, но това винаги си заслужава. Няма как да сте сигурни в това какво ще е времето, когато сте сред природата, а мокрите обувки водят със себе си мехури, мазоли и много дискомфорт.

Когато си избирате туристически обувки, по-добре е да изберете високите и здрави такива, които са изработени от естествена кожа или комбинация от кожа и дишащи материи, които са подсилени на глезена и петата, с гумен борд на пръстите и подсилени при свода на стъпалото. Подметката обикновено е гумена или комбинация от гума и полиуретан.

Не забравяйте и добрите туристически чорапи, за предпочитане от вълна.

Палатките

Когато избирате палатка, вземете под внимание сезоните, през които ще я използвате. Ако предпочитате да ходите в планината през късната есен, то тогава най-добре е да помислите за четирисезонна палатка. Недостатъкът на тези палатки е допълнителното тегло – те обикновено са с около 10% до 20% по-тежки от трисезонните.

Трисезонните палатки са създадени за използване от пролетта до есента в зоните с умерен климат. По принцип няма да има проблем да издържат и ако падне около 3-4 см сняг, но при един по-сериозен снеговалеж най-вероятно ще имате проблем. Четирисезонните палатки са снабдени с допълнителни рейки за укрепване срещу обилен снеговалеж и силни ветрове. Те обикновено са във формата на купол, за да няма повърхности, където снега да се събира.

Когато избирате палатка, обърнете внимание на показателите и посочени от производителя. Вземете под внимание и размерите, както в сгънато състояние – трябва да помислите как ще я носите, така и в разпънато – помислете, че освен за вас и евентуално хората, с които ще я използвате, трябва да има достатъчно място и за екипировката, която носите.