Екипировка за гмуркане – избор на подходяща маска

Гмуркането е страхотно приключение! То обаче е и визуално изживяване. Ако не виждате ясно, изпускате най-хубавата част от гмуркането. Купете си маска за гмуркане, която да ви пасва, подгответе я правилно и със сигурност ще станете фен на този спорт за цял живот.

Най-важното нещо при избора на маска за гмуркане, това е как тя ще пасне на лицето ви. Ако тя не пасва добре, няма значение колко добре изглежда и дали в нея не е интегрирана най-новата технология. Това от своя страна ще доведе до нуждата постоянно да я почиствате по време на гмуркането и да изпуснете всички вълнуващи неща.

Как някой може да намери маска, която да му пасва добре? Най-добрият отговор на този въпрос е да се консултирате с професионален гмуркач, който има опит в това. Обикновено тези хора толкова добре развиват умението си да избират подходящи маски, че в някои случаи могат само с един поглед на лицето ви да кажат коя маска ще ви пасне. Най-добрият начин, по който можете да проверите дали маската е добра за вас, е като погледнете нагоре и я поставите върху лицето си. Вдишайте през носа и маската би трябвало да се прилепи към лицето ви. Ако влиза въздух между него и маската, това означава тя не е подходящата за вас.

Как се решава проблема със замъгляването и какво може да се направи по този въпрос? Лещите се замъгляват по няколко причини. Най-често срещаната е, че хората не подготвят маската за гмуркане след като си я купят. Повечето маски излизат от фабриката със силиконово покритие върху лещите. Това покритие прави маската да изглежда нова и лъскава. Но преди тя да се използва, покритието трябва да бъде премахнато или лещите ще се замъгляват. Може да си вземете препарат специално предназначен за почистване на лещите на маската. С времето и с използването и, тя също ще има нужда от почистване. Препоръчително е всяка новозакупена маска да бъде почиствана с такъв препарат, преди да бъде използвана за първи път.

Второто нещо което може да направите, за да предпазите маската си от замъгляване е да използвате разтвор, който да я предпази от това. Разтворът против замъгляване е различен от препарата за почистване и се нанася преди всяко гмуркане.

Друга причина за замъгляването е, когато гмуркачът издишва постоянно през носа си. Повечето хора дори не осъзнават, че това се случва. Ако сте почистили маската си и сте я третирали с разтвор срещу замъгляване преди самото гмуркане, но все пак тя се замъглява, помолете партньорът си да ви наблюдава и да види дали не издишвате през носа.

Направете следващото си гмуркане по приятно, като изберете подходяща за вас маска, почистите я и я подгответе правилно. Приятно гмуркане!!!!