Екипировка за катерене

Поради естеството си и рисковете, с които е свързано, катеренето изисква добра подготовка и опит. Екипировката, която се използва при катерене, не служи само, за да ви помогне да стигнете там, където искате да отидете, но също така и да ви пази от нежелани злополуки.

Има доста и различни части от екипировката, но основните, с които трябва да можете да боравите, са карабинерите, седалките и въжетата. Те са основните, които се използват в почти всички стилове катерене.

Карабинерите варират в най-различни размери и са изработени от лека, но в същото време издържлива алуминиева сплав. Има два вида карабинери – заключващи и незаключващи се. Какви ще използвате докато се катерите, зависи от вида на катеренето и от нужното ниво на сигурност.

Карабинерите обикновено имат овална форма. Използват се да свързват седалката с въжето и клиновете. Заключващите се карабинери или карабинерите с муфа предоставят допълнителна сигурност. Муфата служи за заключване след като карабинера е затворен. Едни се заключват сами под действието на механизъм с пружина, а други се заключват с леко завъртане на муфата.

Карабинерите са създадени да издържат вашата тежест и тежестта на екипировката, която носите. Много рядко може да се случи карабинер да се счупи и това става обикновено в много студено време. В такива случай е препоръчително да се използват по два карабинера.

Седалката е друга част от катерачната екипировка, която се използва във всички стилове катерене. Седалката е това, което ви държи докато се катерите и ви свързва с въжето с помощта на карабинери. Има най-различни видове седалки и каква ще изберете зависи от това как и къде ще се катерите.

Седалките обикновено се състоят от колан за кръста и други два, които обгръщат краката. Има и сбруи, които се състоят от колани обхващащи гръдния кош за повече сигурност и за да не се случи така, че да се обърнете и изхлузите. Сбруите за цяло тяло се състоят от комбинация от седалка и гръдни колани. Те ограничават малко движенията и са препоръчителни за начинаещи и неопитни катерачи.

Катеренето е спорт, за практикуването на който трябва да познавате оборудването и екипировката в най-големи подробности и да знаете как да си служите с нея. Това ще ви гарантира сигурно и безпрепядствено катерене и разбира се страхотни изживявания.

Всичко за вашия любим спорт ще намерите в нашия онлайн магазин.