Експлозията на социалните медии

PRKernel.com

Социалните медии експлодират с нарастващата си популярност. 43% от онлайн общността използват социалните медии в момента, включващи Facebook, MySpace и LinkedIn. Това е с 27% повече от миналата година, според изследване на The Conference Board и TNS. Тримесечният доклад на The Conference Board и TNS е изследвал 10 000 домакинства в САЩ и е проследил кой какво прави в интернет пространството. Повече от половината посетители на социалните медии се логват поне по един път на ден, мнозинството влизат по няколко пъти. Общуването с членове на семейството, приятели и знаменитости са измежду главните причини хората да се логват в сайтове като Twitter. Мнозинството от потребителите се логват от вкъщи, около 1/3 влизат от работното си място, а 10% ползват своя мобилен телефон.

Социалните медии обхващат всички поколения. Днес, около 19% от хората на или над 55-годишна възраст посещават тези сайтове, което е със 6% повече от миналата година. Изглежда, че жените са по-склонни от мъжете да използват сайтовете на социалните медии (48% срещу 38%), но ползването се е увеличило драматично и в двете групи за период от една година.

“Социалната медия е тук за да остане”, казва Лин Франко, директор на изследователския център на The Conference Board. “Социалните медии са нещо повече от увлечение и прищявка сред по-младото поколение. Те се превърнаха в неразделна част от нашият професионален и личен живот. Те са ефективен начин за да сте във връзка с хората, да сте свързани с приятелите и семейството, както и в мрежа с вашите колеги. Социалните мрежи, също така ще променят и маркетинга, такъв какъвто го знаем по принцип. Те са силен комуникационен инструмент, и се превръщат в жизненоважна част от успешните маркетингови стратегии”, допълва Франко.

“Социалната медия трансформира начина по който хората се свързват и комуникират един с друг”, казва Анита Уоткинс от TNS. “Умните маркетингови специалисти използват това поведение на потребителите за да създават онлайн общности, в които клиентите могат свободно да взаимодействат, дискутират и дебатират новости около продукти, услуги и марки по един естествен начин. Компаниите се вслушват в тези дискусии и впрягат тяхната сила в създаването на техните маркетингови стратегии.”, смята Уоткинс.

Facebook е най-популярния сайт

Най-популярният сайт е Facebook, използван от 78% от домакинствата онлайн, следван от MySpace – 42%, LinkedIn -17% и Twitter с 10%. И мъжете и жените използват Facebook наравно. Жените използват MySpace повече от мъжете (47% срещу 35%). Обратно на това, повече мъже ползват LinkedIn от жените (21% срещу 15%). Измежду различните поколения, използването на Facebook е почти еднакво като процент, но когато стане въпрос за MySpace, хората под 35-годишна възраст са по-благосклонни да имат акаунт там, отколкото по-възрастните от тях.

На въпроса към участниците в изследването с кой и към кой те искат да имат контакт или достъп, знаменитостите оглавяват списъка с 15%, след това е любимата търговска компания – 14%, доставчиците на услуги – 13% и спортистите/отборите с дял от 11%.

Най-големите безпокойства членовете на социалните медии – обяснени от около 50% от участниците – са заплахата от вируси, показването на лична информация на непознати и липсата на сигурност.

Twitter насърчава по-близките връзки

Членовете на Twitter, услугата за микро-блогинг, казват, че техните най-важни причини да ползват приложението са връзката с приятелите (42%), обновяването на статуса им (29%) и търсенето на новини (26%). Потребителите също така използват Twitter и във връзка със служебните си ангажименти (22%).

Изследването The Consumer Internet Barometer е базирано на тримесечно изследване на 10 000 домакинства в САЩ.