Екстремните спортове – струват ли си риска?

Екстремни спортове като карането на велосипед или сноуборд и изпълняването на почти невъзможни скокове с тях днес са много по-популярни от когато и да било. Хората, които преследват тези предизвикателства често са по-отдадени на спорта, отколкото са участниците в Олимпиада и прекарват часове наред в тренировки, упражняване и подобряване на техниката си на изпълнение, само за да могат се наслаждават на тръпката, която само тези изпълнения могат да им донесат. Екстремните атлети обикновено казват, че единственото, което ги кара да правят всичко това е адреналинът. И че няма друго чувство, което да ги кара да изпитват по-голямо удовлетворение на света. За тези често изглеждащи рошави и груби атлети, част от екстремните спортове е опасността.

За разлика от спортовете, които са официално контролирани от сертифицирани съдии и при практикуването им спортистите носят защитно облекло, понякога при състезанията по екстремни спортове атлетите са сравнително незащитени. При тези условия тръпката от изживяванията е много по-голяма, защото колкото е по-опасно, толкова повече е адреналина. Има и случаи, при които атлетите претърпяват различни контузии, които оставят в тях следи за цял живот. Дали вълнението от екстремните спортове си струва опасността, това е нещо, което никой не може да каже освен самия човек, който ги практикува и който поставя своя живот на карта. Обаче, ако вие или някой ваш близък мислите да се впуснете в света на екстремните изживявания, хубаво ще е да проучите как да се предпазвате от някои чести наранявания свързани с конкретния спорт.

Често носенето на каска или някакви протектори може да означава разликата между това да се озовете в болницата или да си тръгнете с няколко натъртвания. Рисковете при всеки спорт са различни, така че защитната екипировка предназначена за един, може да не върши много работа при друг. Единствената защита, която би свършила работа, е екипировката проектирана за точно този спорт. За това преди да се хвърлите да купувате каквото и да било, четете и събирайте информация колкото се може повече и се опитайте да поговорите с хора имащи опит в това, които да ви дадат съвет от първа ръка в какво се забърквате. Много от екстремните атлети не се безпокоят да носят такова защитно оборудване, защото протекторите или каската ще намалят изживяванията им. Обаче защитата на собственото ви тяло е важна както във всеки друг спорт, така и в екстремните, ако не и повече. Дори носенето на протектори да разваля до известна степен изживяването ви, поне ще ви гарантира, че ще имате възможността да опитате още една от любимите ви дози адреналин.