Електронните книги ще заместят ли тези с твърди корици?

През последните месеци на 2010 година в интернет магазините като Amazon търсенето на електронни четци надвиши това на традиционната печатна книга. Какво се случва на книжния пазар? В началото на тази година статистиката сочи, че на всеки 100 закупени печатни книги се падат по 115 такива в електронен вариант, като в тази статистика не влзиат книги, които могат да се изтеглят безплатно в интернет.

Експертите в тази сфера още през изминалата година прогнозираха сериозен ръст в продажбата на книги в електронен вариант, но не предполагаха, че толкова бързо екранът ще замести хартията. Тези очаквания се базираха на факта, че през средата на изминалата година продажбата на електронни книги е била повече от тази на печатните с твърди корици.

В един от най-големите интернет магазини , Amazon, през последното тримесечие на 2010 е изключително успешно.Продажбите им за него са почти половината от печалбите за цялата година. Това е рекорд за компанията, защотот за пръв път тя отчита печалба от над 10 милиарда щатски долара за едно тримесечие. Експертите оправдават това не само като следствие от Коледните и новогодишните празници, но и от покачващият се интерес към електронните книги и четци. Това е чисто доказателство за това как в скоро време хартията найстина ще бъде заместена от електронния дисплей