Журналисти ли са блогърите?

PRWeek и PRNewswire наскоро проведоха съвместно проучване, което откри, че 52% от блогърите се определят като журналисти. Последният път, когато направиха това проучване, едва само една трета от блогърите поеха в тази посока. Защо все повече блогъри определят себе си като журналисти тези дни? За начинаещите е модерно да бъдат журналисти. Това не е резултат от проучването, а просто мое предположение.

Независимо от вашата позиция по темата, е напълно ясно, че блогърите печелят все повече и повече влияние. Размерът на аудиторията се увеличава за мнозина, а общо блогърите достигат до потребители наравно или дори и повече от традиционните медии в много категории. Блогърите и традиционните медии са екипирани с възможността бързо да разпространяват информация в онлайн пространството с еднакъв дял. Но доколко достоверна е информацията от блоговете?

Проучването на PRWeek и PRNewswire открива, че 91% от блогърите използват блогове и социални мрежи “винаги” или “понякога” за проучвания (в сравнение с 35% при вестниците). Казано по друг начин – повечето блогове разчитат на други блогъри – и на всеки който открият в социалните мрежи, като източници за техните истории. Това е част от причината вярна и невярна информация да се разпръсва толкова бързо в интернет – много блогъри просто копират един от друг.

Не искам да преминавам към никакви заключения, но ако блогърите взимат или копират информацията си от други блогъри, доколко достоверна е тази информация?

Взимайки предвид данните, проучването открива, че 64% от блогърите и 36% от онлайн репортерите използват Twitter като инструмент за проучване на истории, но само 19% от репортерите във вестници и 17% от репортерите в списания използват този социален канал за проучване. Знак ли е това за липса на усъвършенстване и комфорт в социалните медии от страна на традиционните журналисти, или те знаят нещо, което блогърите не знаят. По-скоро е микс от двете.

Дори и половината от блогърите да смятат, че са журналисти, това не става автоматично факт. Ако аз мисля, че изглеждам добре, това също не може да бъде факт. Ще ви отговоря на въпроса – не, повечето блогъри не са журналисти. Някои журналисти са блогъри или обратното. Всичко се свежда до качеството, точността и автентичността на съдържанието според моята гледна точка.

Материалът е преведен от Journalistics и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Джереми Портър