Запек – как да се борим с него.

Запекът е страдание, което доста хора засяга. Всички в някаква степен са го изпитвали и добре знаят, че освен физиологичен проблем, може и като психически да се яви. Обикновено се овладява бързо. Но има и случаи, когато с месеци продължава. Запек се появява, когато слабо движение на червата има и изхождането по честота намалява, която е различна при различните хора. Някои 1-2 пъти дневно се изхождат, други 1-2 пъти седмично. Когато то не настъпи повече от 3 дни, тогава стават сухи изпражненията и преминават по-трудно.

Каква е причината? – Неправилен прием на вода; – Нарушаване на диетата; – Нарушения в храненето; – Недостатъчен прием на фибри; – Нарушаване ритъма на живот с пътуване; – Слаба активност и липса на достатъчно движения; – Приемане на млечни продукти в големи количества;

– Стрес, косопад;

– Съпротива на при наличие на хемороиди; – Продължителна употреба на лаксативи; – Заболявания – Паркинсон и множествена склероза; – Болкоуспокояващи, наркотици, антидепресанти, таблетки желязо; – Бременност; – Депресия; – Синдром на раздразнените черва; – Рак на дебелото черво.

В доста случаи липсата на мускулна функция и добра проводимост в червата може също да бъде за запек причината.

Кои са симптомите? – трудно изхождане или липса на такова; – подуване или болки в корема;

– повръщане.

Повечето хора от специални изследвания не се нуждаят, за да си докажат, че имат проблем с косопад. Ако обаче повече от 2 седмици има запек, трябва с лекар да се консултират, за да може източника на проблема да определи той, ако от рак на дебелото черво е причинен – много важно е ранното откриване и лечение.

Тестовете включват: – Кръвни изследвания, при съмнения за хормонален дисбаланс; – Бариеви проучвания, за да откриване на дебелото черво запушванията;

– Колоноскопия – търсят се запушвания в дебелото черво.

Как да се предотврати? Има няколко неща, които да се извършат, за да се контролира и включват: – Хранене със съдържание на фибри, добре балансирано. Менюто да включва бобови растения, зеленчуци, хляб и зърнени култури, трици, плодове.

– Трябва от един литър и половина до 2 литра вода дневно да се приема, ако не са забранени течностите, поради други здравословни проблеми.

Article Source

rating_off-4-4rating_off-4-4rating_off-4-4rating_off-4-4rating_off-4-4 (Няма гласове)
loading-5-3 Loading …

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox