Защо дебелеем?

НОВИ НАУЧНИ ПРОЗРЕНИЯ

Неправилното хранене и заседналият начин на живот са основните причини за натрупването на излишни килограми. Дейвид Елисън от университета на щата Алабама е убеден, че съществуват и много други фактори, за които ние дори не се замисляме, но тяхното въздействие не е за пренебрегване.

• Твърде бързото хранене

Специалистите смятат, че хората, които ядат твърде бързо, изяждат повече храна, отколкото им е необходима, тъй като сигналът за засищане на организма не постъпва веднага в мозъка, а известно време след пребиваването на храната в стомаха.

Компанията „Scientific” предлага дори специална маска, която принуждава хората да ядат по-бавно. Как функционира тя?

Първоначално клиентът трябва да отиде при стоматолог, за да му се направи снимка на устната кухина. След това се изработва специална “шина”, която трябва да се постави в устата, за да намали нейния обем. Това способства за намаляване скоростта на хранене и за по-бързо засищане. Доброволците, които са изпробвали новото устройство са отслабнали за 1 месец с 3 кг.

• Хормоните

По данни от нови изследвания, по време на хранене мозъкът на пълните хора не реагира достатъчно активно на производството на допамин – хормона, отговарящ за удоволствието.

Учени от университета в Тексас, Орегонския изследователски институт и Университета “Йейл” са провели експеримент с две групи от хора. Първата е трябвало да консумира  вкусна храна, другата – храна без всякакъв вкус. По време на храненето е била наблюдавана активността на мозъчните им рецептори. Оказва се, че тя е обратно пропорционална на индекса на телесната маса. Казано другояче, за да изпитат удоволствие от храната хората с наднормено тегло са се нуждаели от по-голямо количество храна.

• Безсънието
Холандски учени са изследвали хранителните навици на над 200 души, страдащи от различни нарушения на съня и са установили, че те често изпитват неконтролируем апетит, който ги кара да ядат повече храна, отколкото им е необходима. Освен това, сънотворните препрати често показват страничен ефект- те заставят пациентите да чувстват глад не само през деня, но и през нощта. Според специалистите това е свързано с метаболитните промени в организма.

• Стресът
Според американски учени от университета на щата Пенсилвания, стресът, който изпитваме на работа, също ни кара да преяждаме. В продължение на 25 минути те са поставяли на служителите, които са участвали в техния експеримент, различни задачи. Една част от участниците са били подложени на различни видове силен шум: телефонен звън, потракване на клавиатури и др. След това по време на 12 минутната почивка те са им предлагали висококалорични храни – чипс, сирене, шоколад, пуканки.

Оказва се, че тези, които са чувствали най-голямо раздразнение от шума, са изяждали 2 пъти по-голямо количество храна, отколкото техните колеги, работили в условията на абсолютна тишина.

По същата причина през почивните дни много от хората са склонни да злоупотребяват с  храна и спиртни напитки.

Дейвид Елисън изброява и други фактори, влияещи на наднорменото тегло: – намаляване на броя на пушачите (пушенето потиска апетита),

–   увеличаване на продължителността на живот на хората (с възрастта се влошава обмяната на веществата)

–   увеличаване на детеродната възраст (децата, родени от не много млади жени, обикновено имат повишено тегло)

Освен това, по данни от различни изследвания, пълните хора често си избират половинки с наднормено тегло, а това означава, че техните деца ще бъдат генетично предразположени към затлъстяване, съобщава американското списание „Prevention”.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Otslabni.net

HTML Version:

Text Version:

Защо дебелеем?

Article Url: