Защо професионалистите предпочитат тухли?

Още преди хиляди години тухлите са били основен компонент за иззиждане на постройки. Открити са материали, доказващи, че преди 14 хилядолетия в Египет за зидане са използвани тухли. Те са представлявали формовани блокове от глина и слама и изсушени на слънце.
Два са типовете тухли, които днес се прилагат най-често – керамични и силикатни. Стените, изградени от керамични тухли са запазили единността си в продължение на хилядолетия. Факторът, на който се основава това е голямата им устойчивост на екстремни температурни градуси. Тухлените стени изравняват температурните колебания между помещенията и външната среда и осигуряват приятна температура в стаите през всички сезони. Друго тяхно предимство е голямата носимоспособност. Тухлите са най-често избираният материал при изграждането на стени поради добрата им шумо- и топлоизолация. При топлопроводността на плътните модели тухли коефициента е около 0,6 W/m.°C, докато при тухлите с кухини е вероятно да има и по-ниски стойности – до 0,33 W/m.°C. Това означава, че ако за изолиране на бетонна стена е необходим слой изолация, от пенополистирол с дебелина 6 см., за тухлен зид са нужни само 3-4 см. Керамичните тухли са предпочитан материал за зидария и заради други техни качества – пожароустойчивост и устойчивост на влага. Микроклимата в жилището се регулира естествено, когато тухлите поемат излишната влага от въздуха и я изпускат при по-ниска относителната влажност. Ако трябва да се съпостави тухлата с други материали, то тя има много предимства – не се получава ръжда по повърхността и не се окислява, за разлика от металите, за разлика от пластмасите тухлата не старее и не се разлага. Ако се сравни с дъвесината, най-главният недостатък е процесът на гниене, който не може да се избегне за по-продължителен период от време, въпреки прилаганите средства. Този проблем не съществува при тухлите.

Най-често търсените големини тухли са: тухли единички и тухли четворки. Поради удобния си размер, с тухли единички – 250/120/60 мм., могат да се изграждат зидове с различна дебелина – половин, цяла или тухла и половина, в зависимост от нуждите. Друг също толкова предпочитан размер са тухли четворки – 25/25/12 см., те спестяват ценно време на строителя при зидане и имат по-добри топлотехнически характеристики.

Един сравнително нов модел са тухли Поротерм. Те са блокове с голям обем, порьозен череп и кухинност около 45%. Вследствие порьозността, тези тухли са по-леки, което е голям плюс в строенето на здания за по-кратки периоди от време. Използват се за изграждане на носеща или неносеща външна и вътрешна зидария на обществени и жилищни здания. Характерна е многокамерна конструкция на блоковете Поротерм. Порестата керамика и голямото количество камери рязко подобряват изолационните качества на блоковете. С Поротерм 38 N+F, при който топлопроводността е ?=0,194 W/mK, без допълнителна защита на външните стени се обезпечава необходимата съгласно българските норми топлоизолация. Керамичните блокове Поротерм гарантират добра звукозащита на помещенията. Изолацията от външен шум дори и при тънки стени се обезпечава от редуването на стенички и въздух в блоковете. От скоро на пазара се предлага нов продукт – тухла Forati (Форати) 8, чиято големина е 330/250/200 мм. Големият и размер представлява огромно улеснение на строителя, спестява ценно време, а на инвеститорите пари. Ако се интересувате за цена или се колебаете се кой модел тухли да изберете за зидария на вашия дом, може да потърсите професионално напътствие от склад за строителни материали. Консултацията с професионалист ще ви помогне във вземането на решение в тази сфера.

От голяма важност, при вземане на решение за строителния материал, който ще използваме за изграждане на стените на жилището, е да се сравнят предимствата и недостатъците на всеки един от тях (тухли, газобетон, плоскости и т.н.). Ако се направи правилен избор, разходите по стопанисване и поддържане на жилището на по-късен етап, могат бъдат многократно по-ниски.