За да печелим е нужен не само анализ!

Един от любимите девизи на много от начинаещите трейдъри е „Не губи пари!”. Защо този тип настройка е погрешна?

Нашето мислене определя нашето поведение. За да извършим дадено действие първо трябва да се роди идея за него като мисловен или емоционален стимул. Когато чрез волево упражнение си наложим дадена мисъл като водеща, ние често си я повтаряме, за да се затвърди и да се превърне в навик. Ако той ни помага да успяваме в живота, придържайки се към него, се чувстваме щастливи, а ако нещо се провали ние се укоряваме или обвиняваме външни фактори.

На графика №1 от края на миналата седмица (28,08,09) е започнало низходящо движение, което допускам като петица вълни. Всички, които се интерисуваме от Вълнови анализ знаем , че при такова движение, с ясно установена импулсивна структура и корекция след това можем да очакваме поне още едно такова движение като размер. Към момента сентимента е екстремно висок в полза на биковете (89%),което също дава тежест на мечата ми ориентация.

Когато става дума за някои от нещата в живота, налагането на стереотипи е много полезно. Това се касае обаче само за онази област където условността е ограничена. Например всеки знае, че автобуса макар и да закъснява той все пак ще дойде. Когато обаче насочим вниманието си към финансовите пазари, никога не знаем със сигурност дали автобус изобщо ще има в рамките на това, което могат да понесат нашите нерви.

Всеки който е чел книги за самураи вероятно е обърнал внимание, че обяснението за техният героизъм се крие не само в тяхната тренировка, но и готовността, с която могат да пожертват живота си.

На борсата не е по-различно. Ако ни е грижа за парите, които можем да загубим ние сме мъртви трейдъри. Единствената правилна психологическа нагласа, която има смисъл да си създаваме през дългите години тренировки и реални битки с пазарите, е да се стремим да печелим повече отколкото губим. Акцентирам още веднъж, че елемента на загубата задължително ще фигурира в търговията на всеки трейдър.

Бедата за всички начинаещи е, че докато са такива, са обречени да допускат много грешки и намаляването на сметката им ги възпрепятства да вникнат във формирането на печеливша стратегия.

Стратегията включва три основни компонента: анализ, стопове и психика. Към първия всички се нахвърлят настървено смятайки, че това е ключа към вечния успех. Най-омразният компонент е втория – стоповете. В повечето случаи те са отбягвани защото причиняват болка, а кой обича да страда? Именно за това е нужен третият компонент – психиката. Нейна е ролята да накара нашето его да се прежали и да не допускаме страдание в резултат от загубването на пари. Лесно е да се каже, трудно е да се постигне. Едни от нас намират пътя интуитивно, втори с повече проби и грешки, трети търсят помощ от други хора, които да им покажат как се постига това. Има и такива, които не успяват нищо да постигнат заради грешна посока на своето развитие. Действията им са хаотични и това ги обрича рано или късно да се откажат от търговията. Едно е сигурно, всеки трябва да си изживее собствения ад и ако волята, постоянството и търпението му го изведат от кошмара на честите загуби, следва осмислянето, че си имаме борба за цял живот. Всеки е нужно да оцени дали е готов да я води още от самото начало.

Всеки път когато откриваме позиция трябва да се опрем задължително и на трите компонента. Първо на анализа. Той ще ни покаже, коя от двете посоки е по-вероятно да се развие към конкретния момент. Второ, идва ред на риск мениджмънта. Не всяка ситуация предлага движение по самия тренд. Понякога (както и в момента) анализатора вижда, че шансовете са на страната на онзи тренд с по-малък потенциал. В такъв случай той трябва да си постави много по-близки стопове и експозицията му да бъде много по-малка, отколкото когато търгува по-посока на тренда с голям потенциал. Трето психиката му трябва да е устойчива, за да изтърпи малките корекции, които понякога с часове или дни се движат против него. Важното е цената да не пробие ключово ниво, което той е разпознал докато прави своя анализ.

Един от тези компоненти ако липсва в нашата стратегия сме загубени. Трудността от спазването идва от необходимостта да се прави перфектна координация между трите елемента. Това не се учи нито от книги, нито от публикации. Нужно е в продължение на години да се премине през много битки, в които за щастие рискуваме не живота си, а само капитала, с който разполагаме. Все пак това прави нашата битка да прилича повече на електронна игра, отколкото на истинска война. В играта броя на нашите животи е съизмерим на парите, с които разполагаме.

Какво е актуалното развитие от последния ден?

Фондовите пазари дадоха не малко потвърждения за начало на голям спад, но от вчера 03 септември индексите имат пет вълни надолу. Именно за това предпочетох да приключа късата позиция от началото на седмицата, фигура 1.

Графика 1
fig1

Дълги позиции не възнамерявам да откривам, защото съгласно този сценарий предстои само корективна тройка нагоре до зоната между 1010 – 1020 при индекса S&P500. Около тези нива ще търся вход за нови къси позиции.

При валутите нещата са доста по-различни след вчерашната сесия. Вероятността за директен спад намаля. По-скоро изглежда, че ще има нови върхове за някои от двойките като EUR/USD и AUD/USD. Двата инструмента имат формация триъгълник.

На фигура 2 съм представил един от сценариите, които предлага валутната двойка EUR/USD. Ако именно той се окаже верният, предстои в близките дни да видим тест и пробив над горната линия на триъгълника за вълна 5 от С на формация flat correction. Нейният ръст не бива да надвишава върхът на вълна А при 1.4714. Именно за това съм открил дълга позиция с много близък стоп на 1.4234. Това е риск само за 30 пипа, а таргет на възходящото движение ще търсим няколкостотин пипа нагоре. Разбира се, освен този сценарий, който прием за предпочитан е възможно да се развият и други. Някои от тях също са с бича ориентация за еврото. Например, краят на неговия възход може да се получи и като ending diagonal за вълна 5 синя. Тогава ще станем свидетели пак на нов връх, само че траекторията ще бъде по-различна и е възможно възходът да продължи по-дълго във времето. Дори и тогава обаче, върхът при 1.4714 не очаквам да бъде пробит и потенциала за трайна реверсия пак ще бъде на хоризонта. Така този анализ не променя визията за дългосрочен спад на еврото и поскъпване на долара. С други думи ако тук съм с дълга позиция, в моята мисъл постонно си повтарям, че са останали само трохи от досегашния тренд. Правя го повече заради спорта отколкото да очаквам добра печалба. За начинаещи трейдъри това не е препоръчително.

Графика 2
fig2

Отново се връщам към трите компонента, защото припомням те трябва да съпътстват всяко наше действие, което предприемаме към пазара. Причината е условността на бъдещите събития. Следователно, ако пазара избере някакъв друг сценарий, който не е описан тук и се развие нещо различно, стоповете ще бъдат фактора, който да ни избави от разорение. Все пак без пари нямаме повече животи в тази електронна игра.

В този материал съм употребил термини, използвани във Вълновата теория на Елиът. Макар да се постарах да ги обясня така, че да бъда ясен и за онези, които не познават този метод за анализ, е възможно някои от детайлите да са останали непонятни за тях. Неговото изучаване може значително да подобри търговията на трейдъра, но въпреки всичко рисковете остават. В крайна сметка нито пазара нито живота ни дават гаранции за утрешния ден.

Ивайло Груев