За камъните и къщите

lufthansa-500x375-1Камъкът се използва в строителството от векове и всички знаят за неговите изолационни свойства, издръжливост и практичност. Но нека си го кажем – освен ако не претърпи определена обработка, си е доста груб строителен материал. Винаги, обаче, ще се намерят хора, които да превърнат природната ръбатост в красота, за което свидетелстват и тези две сгради буквално сливащи се с околния пейзаж.

Представете си залязващото слънце, чиито лъчи падат косо върху грамади от жълто-червеникави скали, създаващи неповторимата атмосфера на Аризона. А сега вмъкнете между скалите параклис – буквално вклинен в тях. Параклисът на Светият Кръст в Седона привлича туристи с неповторимата си мистична връзка с природата. Неговият отличителен знак е гигантският кръст, който като че ли е част от поддържащата конструкция. От години това място е мека на съвременните пророци, но и вие можете да направите едно малко поклонение пред величието на Бога и природата – до Аризона летят нискотарифни авиокомпании Lufthansa.

Второто ми предложение е Каменната къща в планините Фейф в Португалия. Основният строителен материал са два камъка, долепени с бетонна смес. Мъхът съставалява важна част от очарованието на къщата, като й придава леко приказен вид. Носят се слухове, че главното вдъхновение на архитекта били сериите за сем. Флинстоун и, като че ли, в това има нещо вярно – всеки момент сякаш иззад симпатичните прозорчета ще се подаде главата на някой член от забавното семейство. Определено си заслужава да я видите на живо, тъй като от всеки ъгъл тя е различна. Летете до Португалия с IBERIA.