Зимни гуми Michelin – Тестове 2011

Наистина ли се нуждаем тези зимни гуми? Michelin мисли за нас …

Michelin иска да ни убеди в предимствата на зимните гуми. Затова те аранжираха допълнително една студена и дъждовна неделя за изпитанията на Peugeot в Нивелс, Белгия.

Миналата година имаше едва около 50 дни със сняг в Стара Загора, затова много хора сметнаха, че не е задължително да оборудват автомобилите си със зимни гуми или просто казано ние все още нямаме тази култура да си сменяме гумите в зависимост от сезона. Разбира се други не могат да карат без техните зимни гуми, когато вали сняг. Бях сигурен, че добрата зимна гума превъзхожда всесезонните. Явно съм грешал! Когато е сухо и температурите са по-високи спирачният път на зимните гуми е по-дълъг от този на всесезонните. Така, че ние се нуждаем и от двата вида гуми.

Няколко интерестни факта

Зимните гуми не се износват по-бързо от летните, така, че ако ги окомплектовате ще изкарате повече време. Купете си гуми с ниско съпротивление на пътя, така ще направите икономия на гориво. Спирачният път с летни гуми върху сняг е двойно по дълъг. Зимните гуми в Люксембург ще станат задължителни през 2012. Така, че ако ви се наложи да пътувате до там през зимния сезон с летни гуми и случайно ви стопира тяхната пътна полиция, ще носите отговорност, като нарушител. Същото важи за Германия и Австрия, където е задължително да имате зимни гуми.

В Швейцария, колкото и странно, това не е задължително да карате със зимни гуми, но при пътен инцидент ще носите отговорност.