Златен ретривър

Известен като: жълт ретривър, Големина: едър; Податливост на тренировка: висока; Поддръжка на козината: средна; Падане на козината: висока; Нужна тренировка: всекидневна разходка; Енергичност: средна; Пазене: ниска; Добър с деца: да

p1160952-300x200-1

Златен ретривър

История на Златния ретривър

Златния ретривър произхожда от Великобритания. През 1913 г. породата била призната от английския Кенел клуб. В същото време златистият ретривър се ползвал с голям успех сред английските земевладелци. Именно лордовете-ловци са създали породата за собствени нужди и били напълно доволни от нея. Накратко казано, те просто изобретили породата златист ретривър, за която мечтали още през 17-ти век. За пръв път тази порода била регистрирана в АКС през 1925г.

Темперамент на Златния ретривър

Неслучайно златния ретривър се смята за най-красивия и атрактивен представител на ретривърите. Всички голдени са изключително умни, темпераментни и контактни. Няма значение дали с него е стопанинът му или чужд човек – той винаги изпитва огромно удоволствие от общуването с хора. Златния ретривър е куче с хармонично телосложение, здрава костна система и разкошна златиста козина. Той е изключително дружелюбен и с приветлив характер, спокоен, уравновесен, искрено обичащ хората и имащ нужда от постоянен контакт с тях, деликатен, предан и умен. Те са изключително енергични кучета и обожават да плуват и са много добри плувци.

Поради голямата си любов, която раздават на всеки ги прави не много добри пазаче, но добрата новина тук е, че те се разбират отлично с деца, непознати и други домашни любимци. Едно от любимите му хобита е храненто, те могат да хапват почти постоянно, затова трябва да наблюдавте той да се храни умерено. Друго любимо занимание на Златния ретривър е дъвченето на различни предмети в дома, затова препоръчително е да му купите играчка, която да замества любимите ви предмети и вещи от дома ви. Заради мекия си и дружелюбен характер голдъните са една от най-предпочитаните породи за водачи на слепи, използват се дори и за терапия на психично-болни и на деца, страдащи от аутизъм. Голдъните са и помощници на инвалиди.След специална подготовка голдънът може да се превърне в незаменим помощник на хора с нарушения в опорно-двигателния апарат – той може да вдигне паднала вещ, да подаде телефона, да запали лампите, да отвори врата… Заради ефектната си външност и слънчевото си излъчване голдъните са и търсени актьори, както и чести участници в рекламни клипове. Те разбира се са и редовни победители в киноложките изложби. Най-разпространената съвременна „професия“ на голдъна е просто на домашен любимец. С нея той се справя също толкова блестящо. Голдънът се разбира прекрасно с всички членове на семейството, били те възрастни, деца или други домашни любимци. Приспособява се лесно към различни условия на отглеждане и единственото, без което не може, са човешката любов и внимание.

Външен Вид на Златния Ретривър

Златния ретривър притежава разкошна и гъста козина, носеща всички нюанси на кремавото и златистото, именно тя определя красотата на тази порода, създава усещане на достолепност и аристократизъм. Големите тъмнокафяви очи, очертани от дълги снежнобели мигли, спокойствието и добротата, които излъчват – точно това е незабравимата ретривърска муцунка. Голдън ретривърът е сравнително едро куче, с много мощна костна система, широка глава и тяло, и по нищо не прилича на сетерите. Стандартният цвят на козината допуска всички нюанси на златистото или кремавото, но в никакъв случай червено. Космената покривка е гъста, с еластичен и здрав подкосъм. Относно теглото му , то варира между 24 и 34кг, а височината му е между 53 и 61см както за женските, така и за мъжните представители на тази порода ретривъри.

Поддръжна на външния вид на Златния ретривър

Поддръжката на козината и външния им вид не изисква някакви по – специални грижи. Достатъчно е след разходка да избършете кучето с влажна кърпа, след което само го разресвате със специална четка и готово. Може би сресванията ще зачестят само през периода на по – солидно подане на козината. Задължително трябва да поддържате козината отдолу да бъде винаги чиста, по хигиенни причини, също така ушите на вашия златен ретривър трябва да бъдат винаги чисти и сухи, за да се избегне риска от инфекции. Поради обилното му падане на козината, тази порода не се препоръчва на хора, страдащи от алергии.

Продължителност на живота и здравословни проблеми при Златния ретривър

Продължителността на живот при Златния ретривър е приблизително 10 – 14 години и съществуват няколко здравословни проблема, на които е добре да се обърне по – голямо внимание при отглеждането му. Такива проблеми могат да бъдат: катаракт, алергии, проблеми с щитовидната жлеза, рак, епилепсия, OCD, HD и vWD. Преди да си вземете кутре от тази порода трябва да се убедите, че и двамата родители имат сертификати OFA и CERF.