Избор на моторен трион – резачка за дърва

Ще спечелите ли нещо като си купите моторна резачка за 100 лв. или ще загубите? Каква е разликата между резачка за 100 лв. и резачка за 1000 лв.? Задайте си въпроса – за какво ще я ползвате. Ето няколко въпроса върху които да размислите, преди да закупите моторен трион – резачка:

1. Работили ли сте някога с моторен трион – резачка? Сигурни ли сте, че ще можете да работите със сложна и скъпа машина? Опита ни показва, че много от хората закупили моторна техника не се доверяват на знанията на продавача и не четат инструкцията за експлоатация. Много от тях се доверяват на знанията на съседа, приятеля или на сходно професионалните си знания, примерно бивши монтьори на друга техника. Имайте в предвид, че всяка една техника си има своите особености на поддръжка. Повечето от отказите на гаранция са именно поради неправилна експлоатация и впоследствие неправилна работа на гаранционната резачка.

2. Бихте ли рискували да дадете много пари без да сте убедени, че точно тази моторна резачка и точно тази марка ще ви е необходима за да свършите работата, която искате?

3. Мислили ли сте защо търговците винаги искат да ви продадат най-скъпата резачка под предлог, че колкото по-голяма и по-скъпа, толкова по добре, защото не се знае за какво ще ви потрябва след време? Познато ли ви е това? Колкото е по-скъпа една машина, обикновено печалбата за търговеца е по-голяма. В другия случай продавачите в магазините са на процент от оборота или от печалбата – колкото по-скъпо, толкова по-добре за тях.

4. Продавачите ви разясняват как работи резачката, но не ви учат да работите с нея. В такъв случаи щом ще се учите сам, не е ли по-добре да го правите с нещо по-евтини?

5. Защо се случва скъпите моторни резачки за дърва да имат моторесурса и производителността на евтините такива? Не забравяйте, че при марковата техника плащате една значителна цена само заради марката. До скоро марковите машини се произвеждаха в Германия, Швеция, Италия, където стандарта е по-висок и работната ръка е по-скъпа – това оскъпява резачката допълнително. Тенденцията е производителите на скъпи марки моторни резачки като Щил, Хускварна и др. за да запазят конкурентоспособността си и да компенсират загубите от намаляващите си продажби, да изнесат производството си в страни с по-евтина работна ръка като Китай, Индия и др. Някои от най-малките им модели резачки и не само вече се произвеждат в Китай.

6. Запитайте се дали си заслужава да купите скъп моторен трион и след това да му правите скъп ремонт. Не е ли по-добре да вземете евтина резачка и когато и се изчерпи ресурса да я замените с друга?

В крайна сметка въпросът с избор на резачка си остава според индивидуалните нужди и възможности на човека. Вие сами си преценявате какво ви трябва и какво може да си позволите.

Повече може да прочетете моторен трион – резачка