Избор на плочки и начин на поставяне

Често толкова важен момент като поставянето на плочките се оставя на второ място, което води до влошаване на външния вид на продукта и може да повлияе негативно на характеристиката на керамичното изделие. Със следващите указания искаме да дадем някои общи идеи за процеса на поставяне на плочките и материалите, свързани с него.

Основни фактори при избора на плочки, теракота и гранитогрес

При избора на плочки и материали, използвани за тяхното поставяне трябва да се имат предвид: – Характеристиките на подовите и стенните плочки (керамични плочки, теракота, гранитогрес); – Характеристика на повърхността, върху която се поставят плочките; – Характеристика на лепилата за плочки; – Предвиждане на структурното поведение на повърхността, върху която ще се поставят плочките; – Атмосферни условия, на които ще бъдат подложени плочките (баня, антре, тераса, стълби и т.н.);

– Употреба на плочките според предназначението

Планиране при поставяне на плочките

Трябва да се спазват следните изисквания спрямо атмосферните условия в момента на изпълнението на поставянето на избраните плочки: – Температура между 5 и 30 градуса по Целзий; – Отсъствие на дъжд или прекалена влажност; – Избягване на риска от замразяване на плочките; – Избягване на директна слънчева светлина при поставяне на плочките;

– Избягване на вятър и силни въздушни течения

Изисквания за повърхността, върху която ще се поставят плочките

Тя трябва да е абсолютно чиста, суха и равна. Нормите за поставяне на плочки допускат отклонение от 2 mm на 2 линейни метра и 4 mm на 2 линейни метра на пода. Задължително е плочките да не се накисват във вода преди залепване.

Лепила за плочки (теракот, гранитогрес, керамични плочки)

При избора на лепила за плочки трябва да се има предвид показателите: гъвкавост, водоустойчивост, ниво на слепваща способност, съвместимост с плочките според размера и нивото на абсорбация на вода. Водещите фирми (като Ceresit) в повечето случаи изписват тези характеристики на опаковката на своите продукти.

Фуги при поставяне на плочки (теракот, гранитогрес, керамични плочки)

Необходимостта от фугите между плочките произхожда от следните техни функции: – Обират деформациите на основата като пречат разширението на строителните материали да се предаде на плочките; – Увеличават повърхността на контакт между плочките и лепилото; – Естетичен ефект;

– Водонепроницаемост

Запълването на фугите трябва да се направи след като лепилото е достатъчно изсъхнало и плочката е перфектно залепена към основата. Широчината на фугата зависи от вида на плочката, от нейния размер и дебелина и се движи между 0.5-3.0 mm за подовите и 0.5-1.5 mm за стенните плочки. Деформационни фуги – съвпадат с тези на основата и трябва да са предварително уточнени в конструктивни проекти на сградата. Широчината им е между 1 и 3 см. Перимвтрални фуги – поставят се срещата на подовата настилка с всеки вертикален конструктивен елемент, широки са 4-5 mm и се скриват от первазите. Разширителни фуги- обират деформациите, причинени от хигроскопичните или термични ефекти между плочките, основата и лепилото. Минималната им широчина е 5 mm, трябва да се поставят на всеки 6 линейни метра или на 30 квадратни метра площ.

Методи на поставяне на плочки (теракот, гранитогрес, керамични плочки)

Съществуват две основни техники за поставяне на плочки – с тънък слой лепило и с дебел слой (традиционен). Първият метод се характеризира с малка дебелина (1.0-1.5 мм) на слепващия материл върху повърхността за поставяне на плочките. Има следните предимства: по- малко необходимо количество лепило, избягва се риска от грешна дозировка на смесите, увеличава се скоростта и производителността на поставяне на плочките. Традиционният метод се препоръчва само за поставяне на керамични плочки с адсорбация по-голяма от 3% и в ситуация с ограничени механични изисквания. Има предимството, че дебелината ( 2-3 см) може да обере евентуални разлики в размера на плочките, както и неравности на повърхността.

Почистване и поддръжка на плочки (теракот, гранитогрес, керамични плочки)

За почистване на ежедневното замърсяване се изисква единствено чиста топла вода и обикновен почистващ препарат, като се използва парцал, гъба или пластмасова четка. При упорити петна могат да се използват по-агресивни почистващи препарати, но само след предварителна консултация с техническите характеристики в каталога на съответните плочки.

Article Source

rating_off-4-3rating_off-4-3rating_off-4-3rating_off-4-3rating_off-4-3 (Няма гласове)
loading-6-2 Loading …

RSS feed © 2013 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox