Избор на туристически обувки

Има всякакви туристи – от тези, които обичат спокойствието на разходката сред природата, до такива, които живеят за адреналина от преодоляването на някои от най-трудните терени в света. Всички те споделят обща признателност към великата природа. И всички те имат нужда от качествени туристически обувки.

Да избирате туристически обувки може да се окаже скъпо начинание, но пък за сметка на това, изборът на подходящи такива ще ви се отплати многократно. Но повечето хора се питат необходими ли са те за тези, които едва сега започват? Отговорът е: Абсолютно!

Хубавите обувки са най-важната част от вашата екипировка. Туризмът се състои от вървене, катерене, пързаляне, мокрене и ако включите в картинката и раздразнен кошер пчели – бягане. Смисълът на всичко това е, че туризмът истински натоварва вашите крака и колкото повече знаете за избора на хубави туристически обувки, толкова по-добре защитени ще бъдат краката ви. Здравите, добре направени обувки ще предпазват не само тях, но и цялото ви тяло от рисковете на тежкия терен.

Да знаете какво да търсите е най-важното нещо, когато купувате туристически обувки:

Нека да са солидни

Обувките ви трябва да имат хубава и солидна подметка. Което не означава, че ще са тежки. Солидната основа, която усещате под краката си, ще ви предпазва от камъните и скалите докато вървите. Дори ако едва усещате земята докато стъпвате, това е знак, че обувките ще ви изкарат повече време и километри на преходи без да завършвате деня с наранени и болящи ви крака. Един от начините да проверите доколко подметката е солидна е като я усучете. Ако това става лесно, то тогава тези обувки не са най-добрият избор да поемете с тях по планинските пътеки. Запомнете, че да вървите в планината не е същото като да се разхождате по улиците на града. Без сериозна основа под краката си, всичките тези скали, камъни, клони и остри ръбове, през които преминавате ще се окажат голямо препядствие.

Защита от всички страни

Да избирате туристически обувки означава да търсите защита както отдолу нагоре, така и от всички страни. Добрите обувки трябва да са защитени отвсякъде. За такива обувки обикновено се мисли като за по-тежки, тъй като те имат допълнително уплътнение, което да ви пази от изпъкналите камъни, скали, ръбове и клони, които може да наранят краката ви отстрани. Когато си купувате обувки, хубаво е те да имат гумен борд по цялата си обиколка над подметката, за да ви предоставят допълнителна защита и комфорт.

Опора за глезена

Ако Ахил е имал прилични и качествени обувки, неговата история може би щеше да има малко по-различен край. Трябва да имате предвид, че обувките, които си купувате трябва да предлагат опората, от която глезените ви се нуждаят по време на дългите преходи. Хванете обувката в горната и част и се опитайте да я огънете или усучете встрани. Ако това става лесно, знайте, че няма да получите опората, от която имате нужда. Обувките трябва да са достатъчно твърди в горната си част, за да държат глезените ви на място.

Да останат сухи

Да са мокри краката ви е неудобно, болезнено и лесно се образуват мазоли. А веднъж започнат ли да се появяват мазоли, краката ви няма да могат да вършат добре работата си известно време. Така че взимайте си обувки, които са водонепромукаеми или поне имат свойството да са водоустойчиви. Има и решения за водоустойчивост като течен силикон например, който може да се нанася върху платняни обувки. Тези външни манипулации обаче не предлагат добра защита от водата, а трябва да сте сигурни, че ще ви се налага да използвате обувките си във всякакви атмосферни условия.

Има толкова много неща, които трябва да се взимат под внимание докато избирате туристически обувки, че ако имате възможност най-добре е да се обърнете към професионалист. Такъв може да намерите във фирмите и магазините предлагащи такива обувки. Той ще ви посъветва точно от какви обувки имате нужда в зависимост от вида на преходите, които планирате да извършите с тях. Не заменяйте качеството за сметка на изгодната сделка. Купете си качествени обувки за планина и това ще ви се отплаща на всяка стъпка от пътя, който изминавате.