Избор на цветова гама в интеририорния дизайн

Избора на цветовата гама в обзавеждането и изграждането на интериорния дизайн на едно помещение,може да се стори някому проста задача.Всъщност това е най-субективната област в интериоа и много често може да се влези в противоречие в избора на цветове.

Съществуват няколко особености при възприемането на цветовете ,цветът при централно / дневно / или периферното /сумрачно/ зрение. При избор на на цветовете в интериора трябва да се отчетат цветовото възприетие при слабо осветените части.

Важно е човек да бъде окръжен не сома с ярък и силен тон,а от няколко оттенъка.Най правилно в интериора е ако ярките цветове пресъстват в по-малък обем и играят ролята на акценти.

Цветовите пропорции играят важна роля за постигане на хармония и съдване на експресивност на интериора. Близките по обем и еднаквост по активност и сила напсихологическото въздействие ,ползвани в един проект ,създават помежду си неразрешим конфликт.Всеки се опитва да подчини останалите.И в човешките взаимоотношения не е възможно постигането на хармония там където всеки се опитва да докаже своето превъзходство.

Едни цветове имат способност да разшеряват пространството други да стесняват.Едни са по активни,други по-малко.За да се получи хармония в интериора е необходимо да се махне съперничеството,а това се получава като се създаде контраст в пропорциите.Контрастите са различни, по яркост, по оттенък( един цвят е по-студен,друг е по-топъл).Без правилен контраст на цветовите пропорции е невъзможно да се създаде хармоничен интериорен проект.

Правилно подбраните цветови пропорции имат организиращо значение във всяка композиция, в която има съчетание на различни цветове.Желателно е всеки пресътващ в интериора цвят да изпълнява ролята,която му е определена.Когато ролите на цветовете в интериорния проект са ясмо разпределени,цветовете не спорят помежду си кой е поважен.

Хармонични пропорции

цвят, доминиращ по обем

цвят,играещ ролята на акцент

цвят,среден по пропорция и неутрален по значение

Цветови контрасти

Съчетанието на противоположни цветове е един пт методите за постигане на изразителност на композицията в интериорния дизайн.По отношение на цвета контрастите се разделят на две големи групи -хроматични и ахроматични.Групата хроматични се разделя на две подразделения-цветови контраст(между студени и топли цветове) и светлинен(яркостен) контраст-между тъмните и светлите яркостни тонове.

Всеки отделен цвят има своето психологично значение.Не правилния избор на цветове в интериора могат да доведат до дискомфорт за обитателете.

Изборана цветове в интериора се определя от неговото функционално значение,пространството,честотата на обитаване, възрастта на обитателите

Вижте повече за интериорния дизайн на нашата страница

www.nedastyle.eu