Избягайте от Стреса: 7 Стъпки за Нов Живот

Стресът е основен проблем за много хора – забързаното ежедневие, стресът на работа, проблемите у дома, сметките, които се чудите как да изплатите. В това число влизат и вредните навици, които имате – пиенето, пушенето, храненето с некачествена храна. Тези всички предпоставки се натрупват неусетно и скапват живота ви.

Ако животът ви е изпълнен със стрес, има няколко прости начина да намалите стреса и животът ви да стане по-приятен. Имайте в предвид, че животът ви най-вероятно никога няма да бъде изцяло освободен от стреса, просто живеем в такъв свят. Дори в разумни граници стресът ни кара да се развиваме, но нивото му стане ли прекалено високо, води до нещастие, депресии и болести.

Ето ви 7 стъпки, с които да промените живота си към по-добро и да живеете в по-малък стрес. Не е гарантирано, че всичките стъпки ще ви бъдат от полза, но със сигурност някои от тях ще ви помогнат.

1.Едно нещо Едновременно. Това е най-простият и най-ефикасният начин да намалите стреса и може да започнете веднага. Концентрирайте се, доколкото е възможно, да вършите само по 1 нещо в дадения момент. Например в работата, ако имате да пишете доклад, занимавайте се само с него, не се разсейвайте с други неща. Разкарайте дразнителите, като телефони, електронни пощи и чатове, докато не довършите доклада си. Ако ще пращате мейл, концентрирайте се само върху него. За да почнете да вършите само по 1 нещо едновременно си е нужна практика, постоянно ще се изкушавате да вършите и други неща. Просто продължавайте да упорствате във вършенето само на 1 дейност едновременно и с времето ще се справяте много по-добре.

2.Опростете графика си. Забързаното ежедневие е основната причина за силният стрес. Започнете да намалявате и опростявате ангажиментите си, вършете само важните неща. Научете се да казвате НЕ на останалите. Намалете вършенето на дейности, от които нямате полза. Вършете само по няколко важни неща всеки ден, и ги разграничете във времето. Избягвайте работни срещи, които не са абсолютно наложителни. Оставете си време за забавление.

3.Движете се. Правете нещо активно всеки ден – разхождайте се, спортувайте, ходете на йога или каквото там ви е приятно да правите. Важното е да се раздвижите, а не да се забиете пред телевизора и да тъпеете.

4. Развийте поне 1 полезен навик този месец. Опитайте се да си създадете полезни навици и да откажете вредните. Заменете чипса и сладкото с плодове и зеленчуци. Откажете цигарите. Сгответе си нещо здравословно. Пийте вода, разкарайте газираните напитки. И всичките тези промени ги правете постепенно – една по една.

5. Правете нещо успокояващо. Какво правите за да се успокоите? За някои хора това може да е движението, което споменахме по-горе. Но също така работа може да ви свърши една дрямка, да си вземете душ, да почетете или да правите секс. Някои се успокояват с домакинска работа или с градината, ако имат такава. Открийте вас какво ви успокоява и се опитвайте да го правите всеки ден.

6.Намалете разходите си. Парите са един от основните стресови фактори в днешният свят. Опитайте се да си улесните живота опростявайки нещата от към финансовата им страна. Опитайте се да автоматизирате плащанията си, за да не губите излишно време с тях. Ходете по рядко на шопинг. Всъщност нямате нужда постоянно да купувате най-новите боклуци излезли на пазара, при условие че старите ви си вършат работата перфектно. Не влизайте постоянно в заеми, това ви докарва ужасно много стрес. Опитайте се да намерите начини да се забавлявате без да харчите пари.

7. Избягайте от Големият Град. Замисляли ли сте се колко селца има около вашият град. А защо не отидете да живеете в него. До града ви пътуването с автомобил ще ви отнеме не повече от 10 минути. Живеенето там значително ще намали стресът в живота ви. Ако нямате възможност за това, поне през уикендите гледайте да се измъкнете от големия град. Отидете на екскурзия в планината, на риба или на селски туризъм. Просто се махайте от пренаселените градове, когато имате възможност.

Като заключение може да се каже, че трябва да бъдете креативни. Да обмисляте живота си, и какво точно правите и защо го правите. Намалете гледането на телевизия, там нищо ново няма да видите – насилие, промиващи мозъка шоута и реклами, които ви отвличат от реалността, натякват ви чужди менения и намаляват времето ви за размисъл. Ако искате да промените живота си – Започнете да МИСЛИТЕ !

Статията Избягайте от Стреса: 7 Стъпки за Нов Живот
Източник на статията:  Всичко в Седем

HTML Version:

Text Version:

Избягайте от Стреса: 7 Стъпки за Нов Живот

Article Url: