Извлечете най-доброто от туристическата си екипировка

Времето навън сред природата е много ценно за туристите ентусиасти. Но извличаме ли наистина най-доброто от него? Един от начините за това е да се уверите, че използвате най-рационално екипировката си за планина, с която разполагате. Предлагаме ви пет начина да постигнете това и да се насладите на изживяването си сред природата.

Купете си най-доброто, което можете да си позволите

Ако ще прекарате година в планиране на следващата си екскурзия по време на годишния ви отпуск, ако отделите три месеца, за да влезете във форма, направите предварително резервации за нощувка на местата, където ще ходите, тогава защо по дяволите си купувате най-евтината раница, която намерите?!? Една качествена раница е това, което ще ви накара да усетите разликата между обикновеното пътуване и страхотното изживяване. Това се отнася и до останалото оборудване, без значение дали става въпрос за GPS устройство, спален чувал или туристически котлон. Ако искате да използвате екипировката си в пълния и капацитет, търсете качествена такава, не просто евтина.

Научете се как да използвате всяка част от туристическото оборудване правилно и се упражнявайте в това

Когато се изгубите не е най-подходящия момент да се учите как да се ориентирате с карта и компас. Когато вие и дървата, които сте приготвили за лагерен огън са мокри, не е времето да се учите как се използва магнезиевата запалка, която носите в раницата си от пет години. Отделете време и се научете как се използва всяко едно нещо, което носите. Може да останете много учудени колко много неща не сте знаели преди. Ще сте много благодарни да научите как да разпределяте правилно теглото на багажа си в раницата и какво ли още не. Но най-напред – отделете време за това.

Дръжте оборудването си под ръка и го използвайте колкото се може повече

Екипировката за планина не е само за планина, тя има един куп приложения и в ежедневния живот. Не предприемайте пътуване без раницата си, почти винаги може да намерите възможност да използвате GPS-а или бинокъла си. Винаги, когато не носите оборудването си със себе си, точно тогава то ще ви потрябва.

Грижете се добре за екипировката си

И да се надяваме научавате това правило от нас или от родителите си, а не от горчив опит. Само ако вие се грижете добре за оборудването си, то ще се погрижи добре за вас. И обратното, точно, когато имате нужда от него, то ще ви предаде, ако не полагате подходящите грижи за него. А наистина е неприятно да се озовете в такава ситуация. Проверявайте всичко преди да тръгнете на път и почиствайте и ги съхранявайте след като се върнете.

Когато решите, че повече нямате нужда от нещо, подарете го

Това се отнася и за част от времето ви – отделете го за децата, които се учат как да се оправят в планината и да бъдат туристи. Те винаги имат нужда от малко помощ от хора, които разбират. А и ще се почувствате по-добре, че сте предали част от енергията, с която сте заредени на следващото поколение. Заслужава си!