Изпълнителните директори в центъра на марката ще са силните на деня

В един влажен и дъждовен следобед в Манчестър през 2001 г., Сър Роланд Смит приветства анализатори и журналисти на Олд Трафорд.

Той представи изпълнителният директор Питър Кениън и седна. Кениън огледа залата. Неговата презентация беше кратка и беше съставена от един слайд, който обобщи състоянието на клуба: оборотът беше нагоре, печалбата и дивидентите бяха нагоре. Кениън седна и неговият заместник Дейвид Гил, се изправи от стола си и започна по-детайлна, едночасова презентация на данните.

Това беше типична презентация на предварителни резултати, нещо предоставяно от всяка средна по размер компания един път в годината. С изключение на това, което се случи след презентацията. Кениън се върна на подиума със слайд озаглавен “Освобождаване на марката”. Той дискутира разширенията на марката, сътрудничеството с други марки и създаването на афюинитет към марката и лоялност към марката. Той говореше с ясна визия, амбиция и най-изненадващото, той говореше като някой, който разбира брандинга.

Прегледа на неговите години като изпълнителен директор в клуба е трудно да не бъде възприеман впечатляващо. Пътуванията в чужбина за подкрепа на продажбите на клубните артикули и изкованите съюзи с Nike и New York Yankees са доказателство за проницателно и интелигентно лидерство.

Но те не са причината, която позволи Челси да осъществят своето решение и да откраднат Кениън от Манчестър, давайки му заплата от 2 милиона паунда. Кениън, за разлика от почти всеки друг изпълнителен директор във Великобритания (и много изпълнителни директори в САЩ) се намира в центъра на марката.

Повечето изпълнителни директори употребяват обичайните клишета, когато стане въпрос за марките, но повечето от тях не знаят първото неща за тях. Как могат въобще да използват правилно тези думи? Мнозинството от британските изпълнителни директори имат или инженерно или счетоводно минало в професионалното си развитие. Повечето управляваха така, че да избягват всякакъв показ в полето на маркетинга и повечето от тях се надяват, че техните близки хора, назначени по върховете ще продължат тази тенденция. Но светът на бизнеса се промени. Брандингът се превърна в главната дейност за всяка голяма организация. Брандингът управлява човешките ресурси, организационната структура, новите пазари, съюзите, корпоративната стратегия и крайния резултат.

Повече беше постигнато с присъствието на Кениън в медиите. Много журналисти го сметнаха за първото доказателство за издигането на Челси като пряк конкурент за позицията на Манчестър Юнайтед във Висшата лига на Англия.

Но значимостта от идването на Кениън в Лондон се отрази относително добре извън нелогичният свят на футбола. Нова генерация от изпълнителни директори е на път да излезе на повърхността. Тяхното знание за продукцията и счетоводните системи е било придобито за няколко седмици в курсовете за управляващи. Тяхното знание за брандинга ще е резултат от няколко години директна отговорност за изграждането, доказването и пазенето на стойността на марката.

Като първият истински застанал в центъра на марката изпълнителен директор, Кениън е много добре позициониран. Той успя да изгради невероятна лична марка. Собственикът на Челси, Роман Абрамович трябва да е удовлетворен от неговото привличане, но трябва и да е предпазлив. Ще има много големи компании през следващите няколко години, търсещи изпълнителни директори, застанали в центъра на марката и марката Кениън ще бъде изцяло разтеглена и разпъната.

Материалът е преведен от Branding Strategy Insider и се публикува под редакцията на PR Kernel

HTML Version:

Text Version:

Изпълнителните директори в центъра на марката ще са силните на деня

Article Url: