Индийска кухня – експлозия от вкусове и аромати

Искате ли да опитате индийска кухня и да се насладите на наситения й вкус и аромат? Тази кухня е уникална и неповторима, защото използва многообразните подправки и билки, които се срещат в Индия – страна, която се счита за най-богата в света на билки и подправки. Индийските подправки, тяхното богато разнообразие и неповторимия вкус, който те имат, правят индийските ястия неповторими и изобилстващи от екзотични вкусове и аромати.

Неподражаемостта на традиционната индийска кухня се дължи на използваните подправки. Приготвена по правилния начин храна и точно използваните подправки карат индийските ястия да оживяват. Каква е тайната при използването на тези подправки? В много зеленчукови блюда се използват мети подправки. Това позволява основната част от ястието да запази вкуса и аромата си, които само леко се подсилват от използваните подправки. Деликатните подправки включват анасон, кимион, макови семена, кориандър и куркума. Те добавят допълнителен аромат към ястието, без да скриват аромата и вкуса на основния използван продукт.

В оригиналната индийска кухня често се използва т.нар. Букет Гарни. Той представлява различни билки и подправки, събрани на едно място. Всички те заедно се потопяват в приготвяните ястия, след което се махат. Букет Гарни се използва много често в редица рецепти. Употребяваните подправки и билки оставят траен неповторим аромат в ястието, въпреки че престояват в него за кратко и при сервиране не са в него.
Пресните растения също са широко използвани в индийската кухня. Те балансират свойствата на подправките и обогатяват ястие със своите вкусове и аромати. Уникалната смесица от подправки и пресни растения придават на индийските ястие невероятен вкус. Най-често използваните пресни растения включват мента, зелени чушки и различни видове ядки. Комбинирането им с различни подправки създават уникална ароматна смес, която да добавите към вашето ястие.

Едно от характерните за индийската кухня неща са многообразните сосове и пасти. Тяхното приготвяне отново включва използването на билки и подправки. Това придава на индийските ястия автентичен и характерен вкус, който не може да бъде сбъркан с нищо друго.