Инсталация на Windows 7 на настолен компютър

За да направите една успешна инсталация на Windows 7 на вашият домашен или служебен компютър не е нужно да имате големи познания в сферата на информационните технологии. Нужно е да знаете някои основни правила и да имате добър наръчник под ръка.

Преди да се захване с работа бих искал да изясня 2 понятия – инсталиране и преинсталиране. Под инсталиране се разбира цялостна замяна на системните файлове от съответния дял. Докато преинсталиране означава само заместване на желаните файлове. Лично аз препоръчвам винаги да правите пълна подмяна на Windows-a, за да не ви се налага да триете след това ръчно файлове, както и да се застраховате от евентуални грешки.

Нека първо да хвърлим един поглед върху изискванията нужни, за да можете да „подкарате” Windows 7 на вашия настолен компютър. За да работи изцяло и правилно, ще имате нужда от поне 1 GHz процесор, без разлика в битовете на компютъра. Обаче при RAM картата има една разлика, на която трябва да се обърне внимание. За 32 битова машина ще са ви необходими 1 GB RAM, а за 64 бита- 2 GB. Минималното отделно пространство, трябва да е съответно 16 GB и 20 GB, в зависимост от битовата версия на вашият компютър. Видео картата трябва да поддържа DirectX9 с WDDM 1.0 или по-нова архитектура на драйвера.

Необходимо е преди самата инсталация да изключите кабелът свързващ ви към Internet, за да намалите до минимум риска от заразяване. Има и някои изключения, при които можете да избегнете подобни проблеми, дори и със включен кабел към глобалната мрежа, но за всеки случай е добре да се презастраховате. Не забравяйте да сложите добра антивирусна програма след като сте готови със всичко. Препоръчително е да използвате оригинални дискове за инсталация (по принцип марковите компютри си идват с тях, но дори и да нямате такива в комплекта е добре да се снабдите). Пригответе и всички драйвери преди операцията.

Инсталиране на Windows 7 и всички прилежащи му компоненти протича в строг ред. След като сте инсталирате Windows-a, добавяте сервизните пакети (service packs), като е най-добре те да са включени в самата инсталация. На второ място се нареждам всички ръчни ъпдейти и драйвери, като на първо място трябва да инсталирате този за дънното. Това е и основното в тази статия.

След поставяне на диска и стартиране на инсталацията, ще ви се зареди BIOS екран.Трябва да натиснете кое да е копче на клавиатурата за 4 секунди, в противен случай инсталацията ще спре ще ви се наложи отново да започнете отначало. Да предположим, че всичко е минало по мед и масло и пред вас стои екран с няколко опции за избор. Става дума за това какъв език ще предпочитате, какво часове време и вид на клавиатурата. В полето за час, можете спокойно да въведете Bulgarian- тук става въпрос за местно време, но при език и вид на клавиатура е по- удачно да се спрете на English или съответно United States или United Kingdom. Изборът на друг език, ще ви създаде пречки при първоначалната работа с ново-инсталираният software.

Когато сте готови, давате Next. В следващият отворен прозорец натискате на Install Now и изчаквате. Тук вече следва да изберете изданието на Windows 7, с което ще работите. Важно е да посочите точният номер, защото след това няма да ви приеме и регистрационният код. След като се съгласите и със условията по споразумението с Microsoft и след избрали Custom(advanced) инсталация в следващият прозорец, можем да преминем на изборът на дял за Windows 7.

В началото, ще имате само един дял. Моята препоръка е да направите още един от опцията new, в който да инсталирате Windows 7. Можете да го разширите от expand, като имайте предвид, че това е необратимо действие. Важно да форматирате дял 1 и 2, за да не получите грешки при инсталацията.

Когато сме готови, избираме Next и чакаме. Засега няма да има нужда от ваши действия, освен да изчакате системата ви да се рестартира (възможни са няколко рестартирания).

След нормалното зареждане на Windows 7 ви се отварят полета, където трябва да въведете своите потребилско име и парола. След това въвеждате регистрационният номер, час и дата в компютъра и можете да се поздравите с чисно нов инсталиран Windows 7.