Интериорен дизайн и пцихология на цветовете

В тази статия ще разгледаме по отделно индивидуалните свойства и особености на въздействие на цветовете.Разбирайки тяхната психология лесно можем да вземем цветово решение за изграждането на интериорен дизайн.

Използването на Жълтият цвят в интериорен дизайн

Научни изследвания са доказали,че жълтия цвят се отразява добре на зрението,увелиава скоростта на зрителното възприатие,повишава апетита .Приема се ,че жълтия цвят като най-забележим ,настройва човек към благоприятно отношение и взаимодействие с околния свят,прояснява мисленето,подтиква го към активна дайност, както и успокоява нервната система при тежки форми на невроза. Жълтия цвят използван в изграждането на интериорен дизайн е в състояние да създаде атмосфера на радост, лекота, веселие и празничност.При това обаче трябва да се отчете и факта,че в големи дози той действа уморително и раздразнително. Жълтия цвят е символ на божествената светлина.Този цвят ,като един от най-влиятелните е пособен да промени до неузнаваемост цялото пространство в интериора.Когато го използваме в изграждане на интериорен дизайн трябва внимателно да изберем оттенъка.

Използването на Червеният цвят в интериорен дизайн

Един от най-обичаните цветове .Той има множество отенаци и варианти за название.При избора на червения цвят в интериорния дизайн ,трябва да се има в предвид ,че голямо количество от този цвят повишава кръвното налягане.

Червения цвят е най-забележителния цвят .Известен е като цвета на кралете .В интериора неговите тъмни отенаци често са предпочитани от хора ,притежаващи или стремящи се към власт.Светло червеният или розов цвят олицетворява нежност , чистота , женственост,непорочност,крехкост.Тъмно червения изразява благородство , разкош,мъдрост, мъжество, мощ, сила, умение да се владее ситуацията и др.

Използването на Оранжевият цвят в интериорен дизайн

Визуален символ на енергията,огъня и слънцето.Използван в интериорен дизайн има способности да създава усещане за топлина,не само психически,но и физически.Тпй е най-топлия цвят стимулиращ силно всички физиологически процеси в организма.Предизвиква усещане за дълбока вътрешна радост , пълноценност,веселие и оптимизъм.Счита се ,че оранжевият цвят в интериора създава дружелюбна атмосфера

в помещението. Но, когато се прикали с него ,може да предизвика главоболия и психическа умора. Оранжевият цвят е цветът на младостта и оптимизма. Той се предпочита от хора , които са доволни от себе си и живота си.

Използването на Синият цвят в интериорен дизайн

Ако оранжевият цвят е най-горещия в спектралните цветове,то синият цвят е най-леден сред тях.За разлика от материалния червен цвят,синият е символ на вътрешното вглабеното, духовно състояние.

Синият цвят е способен да издържи сливане с други отенаци без да загуби своята изразителност.

Забалязва се,че синият цвят има способност да намалява усещането за болка.Чистия син цвят олицетворява вяра,замисленост,мъдрост.Светлите тонове-вяра без съмнение,нежност,но също и хладна строгост.

В тъмните тонове се таи скрита духовна сила,в много тъмните -тревога.В интериорния дизайн се използва,както там където са нужни покой и умиротворение.

Виолетовият цвят в изграждането на интериорен дизайн

Съчетава в себе си страстта на червения цвят и студенината на синия.Действа положително творческата дейност,препоръчва се и при безсъние да се използва интериора на спални в своите лилави отенаци.Прекомерната употреба създава усещане за депресия.

Зеленият цвят в изграждането на интериорен дизайн

За интериора на творчески настроини хора често се препоръчва използването на зелената гама.Отразява се положително на концентарацията и вниманието.Символизира активно духовно състояние насочено към вътрешен мир и активно материално движение,олицетворява благополучие.

Череният цвят в изграждането на интериорен дизайн

Малко количество от този цвят може да напави чудеса в интериора,но прекомерното му използване ,не е препоръчано.В съчетание с бяло и сиво , предизвиква усещане за строгост и стегнатост използва се в интериорен дизайн на офиси.

Сивия цвят в изграждането на интериорен дизайн.

В интерирния дизайн,сивия цвят може да бъде съчетан с всички цветове ,при това той не променя своя характер остава в основата си сив. Добър фон за декорации в други тоновеСтремежът да се използва сив тон в интериора понякога е свързано с желанието да се изгради защита за организма.Хората,които са прекалено възбодими,импулсивни избират сивата гама в интериорния дизайн.Чистия сив цвят означава стабилност,скромност,сдържаност.

Интериорен дизазин- статии

Neda Style студиое за интериорен дизайн-проектиране и реализация

Интериорен дизайн от Neda Style