Интериорен дизайн според DYNAMIC SPAC, Интериорен дизайн, INDESIGN

Още през 19 в. се правят проучвания на движенията, извършвани в кухнята и възможностите за тяхната оптимизация. Разработената през 1926 г. от австрийската архитектка Маргарете Шютте – Лихотски концепция „Франкфуртска Кухня” за първи път третира пътя, изминаван в кухнята и извършените там движения. През 50- те години е развита идеята за работния триъгълник, която се състои в изграждане на ефективно взаимоотношение между пътищата, свързващи основните места за работа в кухнята, за съхранение на запаси, за миене и подготовка на храна.

Моделът DYNAMIC SPACE, инициатива на производителя на мебелен обков Блум, усъвършенства и доразвива тази концепция, като резултата е: оптимално оползотворяване на пространството и повишаване на качеството на движение.

Опитът показва, че една кухня се използва приблизително 20 години, следователно си струва да обмислим добре желанията и изискванията си. Днес не е достатъчно кухнята да изглежда добре и да е обзаведена с висококачествени уреди. За щастие днес кухните постигат много повече. Тъй като в това помещение се задържаме дълго време, то трябва да ни доставя преди всичко удоволствие и радост всеки ден.

Такава е и целта на DYNAMIC SPACЕ. Резултата е нов стандарт в проектирането на кухни, базирайки се на 5 обособени работни зони в кухнята.

Основни принципи на DYNAMIC SPACE:

1. Да се предвиди достатъчно допълнително пространство за запаси.
Около 60% от хората установяват твърде късно, че се нуждаят от допълнително пространство. Този недостатък може да бъде избегнат, ако кухнята се проектирна по ситемата DYNAMIC SPACE.

2. Да се планират 5 кухненски зони.
Всяко добро планиране на кухня започва с планирането на отделните работни зони. Петте DYNAMIC SPACE кухненски зони са: Запасяване, Съхранение, Миене, Подготовка и Готвене.

3. Да се избягват вратите в долиния ред шкафове.
Вратите в долния ред шкафове са изключително неергономични: трябва мъчително да търсите, защото нямате поглед върху съдържанието на шкафа; трябва да се навеждане или с усложнения да изпразвате съдържанието на шкафа, за да достигнете по-далеко складираните стоки. От своя страна чекмеджетата и изтеглящите се механизми осигуряват отлична видимост.

4. Да се избират чекмеджета с пълно изтегляне и делители за организиране на вътршното пространство.
Допълнителен плюс за комфорта са чекмеджетата и изтеглящите се механизми с пълно изтегляне. За разлика от частично изтеглящите се, те ви предоставят видимост и достъп до най-задната страна на чекмеджето. Делителите осигуряват допълнителен ред и прегледност.

5. Да се търси перфектен обков за постигане на перфектно качество на движение.
С висококачествени решения за обков, перфектното движение става част от вашата кухня и превръща отварянето и затварянето на мебелите в емоционално изживяване.

Какво разбираме под полезно пространство?
Полезното пространство е мястото необходимо за прибиране на запаси. Това са съдове и прибори за готвене и хранене, подправки, различни продукти, замразени храни. Обхватът му зависи от големината и стила на живот в домакинството, неговите навици за приготвяне на храната и пазаруване.

Колко полезно пространство ви е необходимо?
В едно предприятие, всяко едно работно място е оптимизирано, така че да се спестява време и разходи. В кухнята често биват подценявани възможностите за съкръщаване на ходовите линии и процесите, извършавани там, като оптимизационен потенциал.

Как да използваме наличното пространство пълноценно?
DYNAMIC SPACE помага да организираме по-добре и по-ергономично мястото, с което разполагаме. Допълнителни възможности ни дава употребата на по-дълбоки чекмеджета. Полезното пространство се използва по-смислено с новаторските решения за ъглови шкафове, шкаф-мивка и др. И разбира се пълното изтегляне, чрез което получаваме много по-лесен достъп до всичко.

Ще се опитаме накратко да обобщим, DYNAMIC SPACE е система, която е насочена към съобразяване с индивидуалните нужди на хората, като целта е оптимално оползотворяване на пространството и повишаване на качеството на движение.

Студио за интериорен дизайн INDESIGN използва системата DYNAMIC SPACE при проектиране.

Автор: Стефан Русев

За повече информация:

INDESIGN – Студио за интериорен дизайн