Интернет измамата е Интернет измама, нали?

Повечето онлайн маркетингови специалисти се притесняват от измама. Това е безкрайната битка която водите, за да сте сигурни, че когато купувате “клик” е реален “клик”, а не нещо друго. Маркетинговите специалисти изгубиха съня си в целия този процес, но икономиката създаде и цяла нова категория от измами, наречена “приятелска измама”.

Първо, аз самият не съм сигурен къде можем да сложим определението “приятелска измама”, както например го откриваме в статия на Wall Street Journal. Звучи като “приятелски огън” например, а в това няма нищо приятелско. Затова, какво точно представлява? Според статията:

“Онлайн търговците са във война с приятелските измами, особено след като потребителите се опитват да не извършват плащания за техните интернет покупки по време на рецесията”.

Онлайн бижутерията Ice.com Inc. и сайтът за пътувания Expedia Inc. са някои от компаниите, които са жертви на 50% от приятелските измами от октомври насам. Това са случаите, когато клиента оспорва и разисква онлайн заплащането, но не връща стоката или вече е използвал продукта.”

Докато тази практика винаги е съществувала, се очаква тенденцията да се засили по време на кризата. Хората все повече захвърлят принципите на етичността, за да получат това, което искат. Хей, само защото времената са лоши и хората имат проблеми, не значи, че хората трябва да бъдат лишени от техните продукти, нали? Отново продължаваме с материала на Wall Street Journal:

“Откакто пазара се сгромоляса миналата година, от Ice.com казват, че размерът на техните подозрителни приятелски измами е три пъти по-голям, докато от Expedia заявяват, че случаите са се увеличили с 50%. От производителят на спортни обувки K-Swiss Inc. споделят, че случаите на подозрителни действия от страна на клиентите са се увеличили с 10% от януари насам. Тези компании заявяват, че измамата в някои случаи е очевидна. Например някои клиенти връщат обратно кутии пълни с камъни, вместо с продукта, който им е бил доставен, и след това искат парите да им бъдат върнати обратно. В повечето случаи е много трудно да се намери разликата между измамниците и клиентите, които действително не са получили техните онлайн поръчки”.

Затова като търговец какво ще направите? Ще спрете маркетинга? Разбира се че не, но тези процеси ще продължат и вероятно ще стават по-непочтени, с оглед и на икономическата ситуация. Сега, онлайн търговците може би ще трябва да отделят повече от своите бюджети заради нарастващите измами, което ще доведе до свиване на средствата, предназначени за маркетинг. Wall Street Journal продължава:

“Докато няма данни за стойността на щетите, които нанасят приятелските онлайн измами, компаниите казват, че търпят двойни загуби – губят и от продажбата и от продукта. Том Съливан, главен директор на глобалните плащания в Expedia, казва, че компаниите също така имат сериозни разходи, свързани със заплащането на труда за разследването на измамите. В допълнение на това, компаниите, които са ударени от приятелските измами, се облагат с по-високи такси от банките и компаниите за кредитни карти.”

Е, какво следва – “приятелска атака”? Какво ще кажете за “приятелско изнудване”? В свят, където това се увеличава в онлайн пространството, то може да се случи и ако хората решат да водят реални преговори. Това е случай за разрешаване.

Скот Шулман, директор на онлайн търговията в K-Swiss, по-рано този месец заяви, че един клиент е твърдял, че не е получил доставка на обувки на стойност 400 щатски долара. Шулман му е отговорил, че ще изпрати някой до пощенският офис на клиента да вземе картата, която показва, че някой се е подписал за доставката. Клиентът е оттеглил оплакванията си.

Забавно е как смелостта, скрита зад Интернет се увеличава, въпреки риска да бъде разкрита.

Материала е преведен от Marketing Pilgrim и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Франк Рийд

HTML Version:

Text Version:

Интернет измамата е Интернет измама, нали?

Article Url: