Историята на каяка

Кану-каякът води началото си от зората на човешката култура. Думата „каяк“ идва от „лодка за лов“. Каякът става и за транспорт, но като цяло е направен за лов, улеснявайки тихото промъкване до плячката. Покритието му го прави по удобен за морските вълни от традиционното кану. Каяците се използват предимно през летните месеци за лов и риболов.

Подобно на каякът, ескимоската лодка от кожа е по-голяма и е с вместимост до 20 човека. В историята каякът и ескимоската лодка са вървели рамо до рамо, като са намирали полезно приложение, както в транспорта, така и в ловуването.

Дизайнът на каяка е различен според нуждите на хората в различните региони. Например в началото живеещите около Беринговия проток са използвали по-широки и къси каяци. Каяците използвани в Гренландия били лъскави и ниски, а на остров Бафин пък са били широки и дълги.

Създателите на каяка са инуитите (арктическите хора). Интересното е, че независимо, че това е родното място на каяка, много малко археологически находки са намерени на сибирския бряг. В началото ескимосите правели рамките на каяците от корени и ги обличали с кожи на тюлени.

В действителност, най-ранните каяци са правени от дървен материал, които бил свързван с помощта на сухожилия и рамката била обличана с кожа. Фактически те били пълни с надути пикочни мехури от тюлен. Днес почти не се използва традиционния метод за направата на каяк с кожа, и затова той вече, е на изчезване. Друг ранен метод за изработването му е било като се използват кости от кит за направата на рамката.

Материалите, които са използвани, за направата на каяка са се променили значително с годините. Европейците започнали да използват каяка, когато открили удобствата му, но заменили кожата с тънък плат. Този метод се използва до 1950-та, когато фирмата Valley Products започва да произвежда каяка от фибростъкло. След това през 1984 е въведено производството на пластмасови каяци. И така те постепенно стават все по-леки, по-здрави и гъвкави.

В днешно време има няколко типа каяци, които са проектирани по различен начин, според определения спорт. Днес каякът е достъпен за всеки търсещ забавление и силни емоции сред природата.