Какви са изискванията за аквариум за дискуси?

Аквариумите за дискуси
При всичките си досегашни опити да разкажа това, което знам за „краля на аквариума”, винаги съм подценявал най-важният въпрос – изискванията към аквариума.

1. Минимална дължина – 120см. Ако не разполагате с толкова място, може да се ориентирате към 50 – 60см почти кубичен аквариум, но с уговорката, че ще купите директно чифт. В малък аквариум трудно ще отгледате дискуси до приличен размер.

2. Максимална дължина – няма. Е, разбира се, има ограничения откъм стъклото.
Ако не се лъжа, 330см

3. Минимална височина – 40см. Мисля, че тук коментарът е излишен.

4. Максимална височина – 70см. Оптимумът обаче е 50. С готовите китайски навлезе и модата на високите аквариуми. Мода, която има само недостатъци.
Започваме от факта, че налягането в аквариума зависи не толкова от обема, колкото от височината на водния стълб. По нататък да споменем, че ако сте висок до 185см, не можете да достигнете дъното на аквариум по-висок от 70 см. А ако искате живи растения, ви трябва осветление с металхалоген. Нещо скъпо, което харчи много ток и има проблем с охлаждането през лятото. Отделен е въпросът, че аквариумът прилича на картина, липсва му дълбочина. И последното, за което се сещам – трудно се аранжира във височина.

5. Минимална ширина – 35 см. Правил съм и аквариуми на 25, но нито могат да се аранжират като хората, нито дискусите се чувстват добре. Тегав е и за бъркане.

6. Максимална ширина – 70 см. Повече не се достигат при чистене. Изключение правят аквариумите, които са достъпни от всички страни. Оптимумът е някъде между 50 и 60 см .

7. Съотношението между дължина и височина трябва да е от 3:1 до 4:1. Лично мнение.

8. Форма. Най-добра разбира се е стандартната форма. Заоблените стъкла изкривяват рибите, а и често ги смущават. Правил съм изцяло кръгла колона. Цялостната визия е добра, но наблюдаването на рибите е почти невъзможно. Пък и дискусът все пак е териториална риба – нуждае се от място, което да брани като свое . Вариантът с ъглов аквариум изглежда много примамлив, но освен, че е излишно скъп, всъщност на живо не стои толкова добре. Шестостенните не мисля изобщо да ги коментирам. Иначе за размножаване се предпочитат кубични аквариуми. Най-често 50:50:50. Така родителите най-лесно събират заблудените малки.

9. Местоположение – особено важен въпрос. Стандартно за всички аквариуми е добре да са далеч от прозореца. Иначе много зеленясват. Дискусът обаче е много плашлив, така че хубаво би било да е далеч от вратата и да не е ниско долу. Особено много се паникьосва, когато опасноста му идва отгоре. Не понася резките движения и черните кожени якета.

В общи линии е това. Сигурно има подробности, за които не съм се сетил , но си мисля че е достатъчно като информация, когато избираме аквариум за нашите общи любимци.

________________________________________________________________
Този материал е написан от Орлин Никифоров, собственик на Discusite.com и страстен акварист.