Какви са правата ни в случай, че не можем да се приберем от чужда държава

Напоследък все по-често се случва работниците в различни частни и публични сектори да стачкуват. В доста от случаите това засяга и нищо неподозиращите чужденци. Последният подобен случай е общонационалната стачка в Испания, която освен, че предизвика масови задръствания по основните улици и булеварди в големите градове, доведе до отмяната на значителен брой полети на различни авиокомпании. Преди нея почти същата ситуация се разигра във Великобритания.

Ако подобно нещо се случи и на вас, добре е да знаете какви са вашите права и какво можете да направите по въпроса.

В случай, че има възможност вашият полет да бъде отменен, веднага проверете интернет страницата на компанията, с която летите. Там обикновено е публикувана най-актуалната информация. Ако пътувате с туроператорска фирма, свържете се с представителите й за съответната държава.

Окаже ли се, че полетът ви е отменен, потърсете информация веднага, кога е следващият възможен такъв на същата фирма. Авиокоманиите са задължени да осигурят безплатни самолетни билети за клиентите си в подобни случаи. Наложи ли ви се да останете няколко дни в чужда държава, те трябва да покрият и разноските ви за хотели. Не надвишавайте правата си, обаче, и ако нямате възможност да се върнете на същото място, където сте били отседнали, не си избирайте значително по-скъпо, тъй като то няма да ви бъде платено.

Пазете и всичките си касови бележки и разписки за престой, за да можете да докажете разходите си. Компанията, с която летите, по принцип е задължена да покрие и сумите за продукти от първа необходимост.

Ако търпението ви се изчерпа и решите сами да намерите начин да се приберете вкъщи, знайте, че нямате право на коменсация от фирмата, с която е трябвало да пътувате.

Имате ли подписан договор с туроператорска фирма, то тя е задължена да ви намери място, където да отседнете, докато чакате да се приберете вкъщи. Имайте предвид, че то трябва да е с условия, които са максимално близки до тези, за които първоначално сте заплатили.