Какво е СПА и откъде произлиза?

СПА или казано на нормален език е лечение чрез вода. SPA означава Sanus Per Aquam или Здраве чрез вода. Първоначално СПА-то тръгва от името на градче в Белгия. Там е бил открит и първият воден курорт ползван от римската империя още през 15-16в. СПА процедурите са били използвани преди само от важни особи, но сега доста хора с проблеми ги използват, защото се смята че процедурите с гореща минерална вода са полезни за кости и заболявания.
Днес съществуват множество варианти за СПА процедури като например – процедурите с морска или минерална вода или водорасли, подводните масажи и ароматотерапиите. В Япония пък хората предпочитат масаж шиацу и/или водораслите, а в други части на Азия така наречения хамам. (или казано на прост език парна баня) В други части на Земята наблягат на кални бани или на гмуркане в ледени води.

В България СПА има най-вече в една от най-често предпочитаните от туристите дестинации – Велинград. Там туристите могат да отдъхнат и да се отдадат на заслужена почивка. Атмосферата в града е много приятна – тихо,спокойно … С три думи – това е ,,точното място за почивка,,. Туристите, които идват във Велинград могат да видят какво е усещането да ги полеят с над 50 градусова минерална вода, да се отпуснат на някое масажче или пък да изпитат калната баня.

За какво помага още СПА-то?

СПА процедурите се използват също така за мигрена, за по-красива кожа, при спортни травми, да завържете нови контакти в СПА центъра, за вдъхновение, да се насладите на себе си, за възстановяване след тежка тренировка във фитнеса, за заздравяване на връзки (СПА за двойки), профилактика след настинки, да избягате за кратко от тежкото работно ежедневие, или пък просто да прочетете вестника си на спокойствие. А също така световна организация стига до извода че СПА процедурите предпазват хората, които ги посещават от най-често срещаната болест сред хората в 21в – затлъстяването. В много райони по света от наднормено тегло страдат над 1/3 от хората. СПА процедурите помагат за възобновяване на баланса и енергията в тялото с цел да бъде избегнат този често срещан проблем.