Какво определя качеството на един уеб сайт

Когато човек стартира уеб сайт се запитва кои са факторите, определящи качеството му.

Преди да се отговори на този въпрос е важно да се определят и целите и аудиторята на уеб сайта. Накратко, има значение дали това ще е интернет магазин, т.е. целта на сайта е комерсиална или дали сайтът ще е на некомерсиална тематика. Аудиторията също е от голямо значение за дизайна и разпределението на съдържанието.

Когато сайтът е предназначен да продава, то трябва да се обърне внимание на това навигацията да е лесна и интиутивна, добре е да се използват неутрални цветови схеми и опростен дизайн, който да помага за по-лесното достигане на потребителя до крайната цел, а именно закупуване на продукт или предоставяне на контакт детайли. В този случай е хубаво да се вслушате в съветите на уеб студиото на което сте се доверили и да следвате изпитани практики наложени от най-големите имена в сферата на вашия бизнес.

Когато сайтът е с некомерсиална цел, то тогава имате по-голяма свобода. Все пак трябва да се съобразите с аудиторията си и да предоставите съдържание, което тя би искала да види, както текст така и цялостен дизайн.

При всички случаи вие бихте искали вашия сайт да бъде посещаван. За да следите това, е хубаво да използвате система за уеб статистики за да можете да анализирате поведението на посетителите ви и да оптимизирате сайта си според тях. Един от най-добрите варианти е системата на Гугъл аналитикс, която ви дава невероятно подробни статистики за поведението на потребителите ви. Най-голямото предимство на тази система е, че тя е безплатна.

Много е важно също, никога да не взимате решения, само защото „така ви харесва“. Доверявайте се само на резултати, когато преценявате дали да направите нещо. В противен случай, можете да си създадете главоболия и да загубите време.