Как да задържим и използваме ентусиазма на клиентите си

Случвало ли ви се е да се сблъскате с клиент, който харесва много продуктите ви, но за съжаление не може в момента да се възползва от тях? Обзалагам се, че да. И в днешно време сигурно подобни случаи стават все повече – криза е и на хората им се налага да преоценяват приоритетите си, да се откажат от покупки, които не са от първа необходимост. Но от друга страна, вие вече сте отделили време и усилия, за да запознаете и да запалите клиента си за вашия продукт. Глупаво е да оставяте тези усилия да отидат на халост, но какво може да направите?

Предложете им да въведете имейла им в базата си с данни.

Това ще ви помогне да останете във връзка с тях и да те да станат ваши клиенти, когато ситуацията се промени за тях. Според ситуацията и конкретните ви впечатления от тях, напомняйте им за себе си от време на време като им изпращате нови каталози, информация за разпродажби и намаления, нови продукти или пакети, които въвеждате на пазара.

Предложете им ваучери или код, с който да изпращат нови клиенти към вас.

Срещу това може да им предложите намаление, ваучер за покупки от вашия бизнес или други екстри, които ги интересуват според естеството на бизнеса ви. Този модел на работа е широко разпространен в интернет, но не виждам защо да не работи и извън него. Освен това клиентите ви може да имат и добри позиции в социалните мрежи и вие да получите относително лесен достъп и присъствие чрез феновете на продуктите, които продавате.

Личният подход и обогатяването на клиентската ви база данни е начин да подобрите продажбите и паричните потоци като правите намаления за най-запалените си клиенти, които така и така следят продуктите ви. Лоялните клиенти са много важни за всеки бизнес, особено в ерата на наистина масовите комуникации, благодарение на които можем да намерим алтернатива на всичко. И от тази гледна точка е наистина смислено да се погрижите първо и най-добре за тях.

save-key-img1Директната комуникация и с клиентите и намаления посредством промоционални кодове и ваучери ще ви помогне и да избегнете разрушителни за марката ви разпродажби, които могат да подбият цените на продуктите ви за в бъдеще. В крайна сметка, ако хората веднъж започнат да възприемат бранда ви като „евтин/масов”, ще ви отнеме много време и усилия след това да смените нагласата и да се преборите за отново за статута ви на „бутиков”. Докато личното отношение, вниманието и специалните предложения, които идват в пощенската кутия специално за клиента ви, а не крещят от телевизионния екран, внушават точно обраното.

Така лесно ще останете във връзка с клиентите си и те ще останат във връзка с продуктите, които вече са харесали. Имате по-голям шанс те да планират за тях в по-добри времена и дори да им предоставите възможност да намалят цената за себе си докато ви помагат да ги популяризирате. Което още повече ги обвързва с вашата кауза. И ако си изиграете добре картите, с времето това ще е дин от най-важните капитали на бизнеса ви. Така, че не отлагайте – направете план и започнете да работите по него. И за да може той да започне да работи за вас и в трудни и хубави времена!

denicaВ поредица от статии Деница Стоева споделя интересни търговски практики и находчиви идеи от Нова Зеландия специално за читателите на www.oborudvane-magazini.com Повече материали на Деница, четете в личния й блог http://natisparite.com/