Как да запазим цветята във вазата по-дълго

flower20vase20small-300x300-1

Как да запазим цветята

Жалко е, когато цветята във вазата клюмнат след няколко дни. Ето няколко съвета, за да можете по-дълго време да се радвате на букетите си. Още при купуването трябва да внимавате да вземете пресни цветя. Това ще разберете по сочните им листа. Цветовете на розите, лилиите, както и на лалетата и нарцисите, трябва само леко да са разтворени.
Окраската на цветовете трябва да си личи. Напротив, хризантемите и астрите трябва да са разцъфтели напълно. При пренасянето букетът винаги трябва да бъде увит. През зимния сезон увиването трябва да стане в няколко пласта хартия.

Вкъщи най-напред почистете дръжките така, че при поставянето на цветята във вазата да не останат във водата никакви листа, защото те загниват и в тях се развъждат вредни бактерии. Подрежете дръжките с остър нож. Колкото по-голяма е площта на подрязването, толкова повече вода поема цветето. След подрязването веднага поставете цветята във вазата с вода. Имайте предвид, че се подрязват и свързаните букети.

Силно вдървесинените дръжки на някои цветя, например люляка или хризантемите, след подрязването сплесквайте с чук или пък за режете дълбоко на кръст. Някои цветя, например нарцисите, след подрязването трябва да се слагат в отделна ваза, защото те отделят слизеста течност, която запушва пътищата за проникването на водата в другите цветя, поради което те увяхват по-скоро.