Как да изберем място за лагеруване

Планувате да нощувате на палатка? Супер! Едно от първите неща, които трябва да направите е да изберете място. Ето няколко фактора, които трябва да вземете под внимание, когато търсите къде да опънете палатката си, както и няколко съвета за това как да намерите добро място.

Достъпност

Как ще стигнете до мястото за лагеруване? Достъпно ли е мястото за кола или се стига до него само пеша? Ако единственият достъпен до него е пешеходен маршрут и това е първият път, през който ще лагерувате на палатка, препоръчително е да изберете място, което е отдалечено на не повече от един-два километра вървене.

Гледка и атракции

Какво има на мястото за лагеруване? Има ли добра гледка? Няма смисъл да ходите и да лагерувате на някое място, където ще ви е скучно и досадно, когато има толкова много места, които са доста красиви.

Вода

Има ли достъп до чиста вода? Ако не, ще трябва вие да си носите вода за всичко – за пиене, за миене, за готвене, включително и достатъчно вода, за да може да загасите лагерния огън.

Дърва за огън

Има ли достъп до дърва, с които да запалите огън. Ако искате лагерен огън, няма да ви се иска да носите дърва, за да може да го направите. Уверете се, че е разрешено да събирате дърва за горене на мястото, където ще лагерувате и няма да си имате неприятности с властите ако го направите. В повечето райони е разрешено да събирате падналите дървета, но не и да сечете такива, които не са. А пък и суровите дърва не горят добре.

Възможност да опънете палатка

Ако ще ходите на някое диво място или планирате да лагерувате някъде, където няма установено място за палатки, уверете се, че теренът е такъв, че няма да се случи да се претърколите заедно с палатката си от някоя скала.

Съвети за избор на място

Ето няколко съвета, как може да намерите подходящо място:

  • местните планински паркове и райони
  • местните езера и язовири
  • потърсете информация от някой познат, който лагерува
  • потърсете в интернет като напишете „къмпинги и лагеруване“ например и др.

Пазете се и се забавлявайте!

Всичко необходимо за лагеруване – туристическа екипировка и къмпинг оборудване можете да намерите в нашия онлайн магазин.