Как да изберем планински туристически маршрут

Интересува ли ви планинско приключение? Дали приключението ще е за няколко часа или за цяла седмица, ще трябва да си изберете маршрут. Запомнете че винаги имате безброй възможности. Без значение къде се намирате в България, със сигурност имате доста туристически пътеки на близо. От всички възможни сигурно се чудете как да си изберете идеалната за вас. Има няколко фактора, които ще ви помогнат при избора. Ще опиша на кратко някои от тях.

bearlake_rmnp

Първо помислете за нивото на трудност. Ще установите че повечето маршрути са маркирани по ниво на трудност. Ако това ви е за първи път, препоръчително е да тръгнете по маршрут за начинаещи или най-много със средна трудност.

Заедно с нивото на трудност, помислете и за безопасността си. Бихте искали да сте сигурни че ходите по маршрут, които е добре подържан. Трудно е да се прецени маршрут без да сте били по него, но не е невъзможно. Ако познавате някои които е бил по него наскоро, бихте могли да го попитате за неговите впечатления. Можете и да проучите мястото в интернет за популярни маршрути.

hikers-on-the-trail

Друг фактор е сигурността ви. В днешно време човек неможе да е прекалено предпазлив, особено на непознато място. Места с повече хора са идеални, не само ако се случи да се натъкнете на непознат с лоши намерения, но и ако се случи злополука.

Както споменах в началото, приключението ви може да е само няколко часа или цяла седмица. Ако бихте искали да пренощувате в планината ще ви е необходимо подходящо място.

Понякога това може да е само място за палатки.

happy-campers-pchedgecock

На  доста места в планината има туристически хижи. Ако планувате да посетите някоя от тях проверете предварително условията и цените, за да ги съпоставите с изискванията и бюджета си.

Това са само някои от определящите фактори по които бихте могли да прецените планински маршрут. Като вземете под внимание тези съвети съм сигурен че следващото ви планинско приключение ще е незабравимо.