Как да изберем спален чувал

Основния въпрос при избора на спален чувал е това дали пълнежът му да е синтетичен или от пух. Пухът е по-добър, ако става въпрос за съотношение на тегло към топлина. Също така е и по-компактен. В същото време пък само синтетичните пълнежи като PolarGuard 3D, Lite Loft, Hollofil или Quallofil ще задържат топлината, дори когато са мокри. Пухът се превръща в нещо тежко, мокро и студено, за изсушаването на което е необходима цяла вечност.

Насоки за купуване на спален чувал

Ако търсите идеалния спален чувал, който да посрещне всички ваши нужди, забравете! Не съществува такова животно. Има обаче чували, които ще ви карат да се чувствате уютно и щастливо през по-голямата част от вашите мечтани приключения – например трисезонните спални чували тип мумия с температура на комфорт в интервала от -5°С до -15°С. Добрият трисезонен спален чувал би трябвало да ви пази през мразовитите нощи през пролетта и есента и да не ви загрява прекалено много през топлите вечери на лятото.

Ако имате склонност да къмпингувате повече през зимния сезон, то тогава търсете спален чувал, който има показатели повече от -20°С. Зимният туризъм изисква да нощувате в температури достигащи -25°С и дори -40°С.

Спалните чували тип мумия са по-ефективни в задържането на топлината на тялото ви. Все пак някои хора ги намират за ограничаващи. Имайте предвид също така и, че ако купувате чували, които искате да съединявате, то циповете им трябва да са съвместими един с друг и да можете да съедините ляв и десен. Другите варианти по отношение на формата са полу-правоъгълен и правоъгълен (тип одеало).

Повечето чували са съставени от найлон, полиестер или различни комбинации на найлон отвън и отвътре. Спалните чували с вътрешност от памук, рисунки на Покемони или други анимационни герои, както може да предположите, не се препоръчват за сериозен туризъм и употреба в сериозни условия.

Всички спални чували трябва да имат горе-доли едни и същи свойства. За това, когато купувате, търсете следното:

Подплата от тафта или друг непамучен материал ще е по-уютно, ще ви загрява по-бързо и ще позволява по-добро дишане на материята.

Двустранният цип предлага възможност за повече вентилация и повече опции при употреба. Ако купувате два чувала и искате да ги свързвате в едно, уверете се, че единият е с ляв, а другият с десен цип.

Изолиращата качулка помага да запазите топлината и да изолирате главата, врата и раменете си от студа.

Външната материя да е устойчива на вятър и вода.

Полу-правоъгълна форма за тези, които се въртят по време на сън и тип мумия за онези, които спят в едно положение през повечето време.

Тъмната подплата поглъща по-добре топлината на слънчевите лъчи, ако ви се наложи да сушите чувала си.

И още нещо, което ще ви бъде от голямо удобство – ако торбичката на чувала е с поларена подплата, това може да играе ролята на възглавница, ако я обърнете наобратно и я напълните с някои от допълнителните ви дрехи.

И накрая, колко трябва да е голям спалният ви чувал? Повечето опитни планинари препоръчват да си вземете чувал с 10-20 см по-голям на размер от това, което ви трябва в действителност. Така ще имате място къде да сложите неща като фотоапарат, вода и други подобни, които неискате да замръзнат през нощта. Също така чувалите с по-широка кройка предлагат възможност да съхранявате и дрехите си без да се ограничавате в пространството, а така ще получавате и повече топлина.