Как да използваме декоративните мазилки в интериорния дизайн

През последните години все по-голяма популярност и приложение придобиха декоративните мазилки. Често те са по – известни като италиански или венециански мазилки. Това е защото те възникват в Италия и по – конкретно във Венеция.

Венецианската мазилка е декоративен материал, пресъздаващ работата на италианските майстори от миналото и позволяваща да се постигне красотата на благородните стени от античните времена. Оригиналната техника на покриване на стените с мрамор е била разпространена през Ренесанса из цяла Европа. Тя е била използвана като основа за рисуване от Рафаело и други художници. Венецианската мазилка достига своя връх на развитие през ХVІІ И ХVІІІ ВЕК.

Днес благодарение на съвременните технологии този ефект се постига много по – лесно и е достъпен за всички.

Декоративните мазилки разкриват нови възможности в интериорния дизайн. Чрез тях може да се пресъздаде атмосферата на различни епохи и стилове. Те практически предоставят неограничени възможности на интериорните дизайнери, които изцяло зависят от тяхното въображение. Могат да се използват като акцент в интериора, който подчертава определени елементи, но може да се използват и за покриване на цялото помещение.

Те имат доста по – дълъг живот от традиционните бои и латекси. Освен това те защитават и самата повърхност от появата на влага, мухъл и други неприятни „ефекти”.

Интересното при тях, е че може да се експериментира както с цвета, така и с материала и с начина на полагане. За повечето мазилки има възможност да се прави избор от почти всички познати цветове. В зависимост от материала и начинана на полагане крайния резултат може да е от гладък като стъкло до релефен. Визията може да е различна, ако материала и цвета са едни и същи, но техниката за полагане е различна.

Допълнителна възможност е смесването на 2 или повече цвята, като съотношенито на смесване също може да варира, тогава нюансите са много впечетляващи. По този начин се получава неповторим резултат и може да се придаде изключителна индивидуалност на всеки дом.

Най – популярната декоративна мазилка е гланцираната, чрез която се постига ефекта на античните сгради във Венеция. Тя наподобява ефекта на мрамор. Създава се визията на старите замъци от средновековието.

Други ефекти, които могат да се постигнат с декоративните мазилки са: ефект на благороден метал, лъскав или матов ефект, копринен ефект, ефект на травертин (стария мрамор), старинен ефект, перлен ефект, релефен текстилен тапет.

Предимството на мазилките пред традиционните бои и латекси, е че в резултат на голямото разнообразие от цветове и материали дават възможност да се съчетатеят с различни стилове и различните материали в един дом. Какъвто и да е вашия стил той може да се допълни и акцентира върху него по уникален начин, без да се получава унифициране.

Те са подходящи при интериорен дизайн както на домове така и на заведения, хотели и други общаствени пространства. Чрез декоративните мазилки и добър интериорен дизайнер може да се претвори цяла една епоха в дом, заведение или хотел.

Във все повече обществени пространства се използват услугите на интериорния дизайер – болници, училища, библиотеки, музеи, офиси, чакални и други места с голям човекопоток. Чрез декоративните мазилки тези пространства могат да станат много по – уютни и да се разделят окончателно с „комунистическият” си сив и подтискащ вид.

Съвременните домове са преобладаващо малки, но чрез използването на декоративните мазилки в интериорния дизайн този проблем може да се разреши. Може изключително ефектно и изразително да се разделят определени пространства в едно помещение, които са с различни функции. Когато мазилките се комбинират с останалите елементи на интерирония дизайн резултата може да е наистина неповторим, защото е почти невъзмжно определена мазилка да се направи и копира отново.

Друго интересно приложение на мазилките е да се използват върху тавани от гипс-картон, вариантите са много от изцяло полагане върху тавана до определена фигура, която да е акцент. Могат да се „облекат” колони, ъгли, трегери или други на пръв поглед проблемни елементи от пространството, които да се превърнат в „попадения” в интериора.

Благодарение на богатото разнообразие от ефекти, цветове и начини на полагане декоративните мазилки са изключително подходящи при разработването на интериорни проекти. До сега те бяха по – разпространени повече по заведенията, но с популяризирането на услугата интериорен дизайн тези мазилки започват да присъстват все повече и при проектиране на частни домове.

Така всеки може да получи уникален дом, който да отговаря на неговия начин на живот и да е сигурен, че той ще е неповторим. Едниственото изискване е човек да иска да е уникален, различен, да има свой стил и да има доверие на своя интериорен дизайнер.

Автор: Стефан Русев

За повече информация:

INDESIGN – Студио за интериорен дизайн