Как да използваме Twitter като маркетингов инструмент

В последно време Twitter не излиза от новините – я с горещите събития, пуснати от потребителите, преди медиите да се докопат до тях, я с мощта на обществото, което въздига и събаря марките.

Специалистите по маркетинг инстинктивно усетиха, че трябва да присъстват в това пространство, но как? Като какви? С какви инвестиции и каква ще бъде възвращаемостта? Всички тези въпроси са резонни и заслужават внимание.

Ето защо нека се върнем малко назад и да видим защо Twitter има такова влияние днес. Ще обърнем внимание и на някои съображения, свързани с решението ви кога да ползвате услугата.

Златните правила:

1. Не продавайте

На първо място, основното предназначение на Twitter, както и на всеки друг канал за социално общуване, е създаването и поддържането на общност. Хората, които са там, не са се включили, за да им се продават неща. Ето защо правило номер едно гласи: не налагайте продажби през този канал! Това място е създадено главно за комуникация и общуване.

2. Включете се

Въпреки че следването на потребители може да помогне на компаниите да разберат за какво си говорят членовете на Twitter обществото, целта ви трябва да е да давате информация, а не само да я получавате. Пускането на полезни новини за марката или сектора ви може да помогне на компанията ви да си спечели много последователи, които напълно реално могат да станат поддръжници на марката ви, в зависимост от това какво имате да кажете.

3. Добавете стойност

Смисълът от употребата на Twitter е да предлагате информация. Ако ви „следват”приятелите ви, ще се чувствате свободни да говорите за сутрешната си разходка към работа. Ако една марка направи това обаче, потребителите могат да го сметнат за малко странно. Ето защо, ако смятате да пускате информация, което трябва да направите при всички положения, нека тя да е полезна и свързана с бизнеса ви – без значение дали става въпрос за вашата компания или нещо, свързано с отрасъла като цяло. Потребителите на Twitter предпочитат да следват онези, които пишат за неща, които ги интересуват. Затова информацията ви трябва да е актуална и адекватна.

4. Отговаряйте

Както навсякъде другаде, и тук има правила на етикета, които трябва да се следват. Когато хората стават ваши последователи, това е защото им е интересно какво можете да им кажете. Когато цитират думите ви, причината е, че са ги намерили за достатъчно ценни, за да ги споделят. Когато някой си прави труда да коментира постингите ви, трябва да сте учтиви и да отговорите, дори и да не ви харесва особено това, което са ви казали.

Тук е и истинската възможност да ангажирате потребителите. Можете да поискате да получавате съобщение в пощенската си кутия всеки път, когато някой заговори за марката ви. Без значение дали разговорът е положителен или отрицателен, вие ще можете да го използвате като инструмент, чрез който да достигате до хората на истинско и лично ниво. Каквото и да правите обаче, не се опитвайте да заглушите разговора. Основата на Twitter е да позволява на хората да кажат мнението си.

5. Внимавайте какво говорите (или се пригответе за последствията)

Миналия месец представител на една рекламна агенция отлетя към Глобалния централен офис на FedEx в Мемфис, за да направи презентация на дигиталните медии от името на агенцията си Ketchum. След пристигането си, той изпраща следното съобщение в Twitter: „Искрено признавам, че съм в един от ония градове, в които се чеша по главата и си казвам: „Бих умрял, ако трябваше да живея тук.””

Съобщението бе забелязано от служител на FedEx, който веднага го изпраща на всички директори и ръководители в компанията. Резултатът било ядно писмо до прегрешилия блогър, в което се споменавали сумите, похарчени за агенцията му и огромната обида на FedEx от постинга. Поуката от тази история е, че трябва да бъдете внимателни какво пускате и да се подготвите да реагирате на всеки отрицателен отговор.

6. Бъдете търпеливи, бъдете упорити

Участието в социална медиа отнема време и усилия, да не говорим, че резултатите не винаги са незабавни. И все пак, като предложите нещо на общността, публиката ви постепенно ще започне да се увеличава. Това, което не бива да правите, е да занемарите този канал, след като веднъж сте се захванали с него, защото иначе последователите ви ще се отегчат и ще ви напуснат. Така че е важно да бъдете последователни. С времето ще видите, как все повече и повече хора следят изказванията ви, отговарят ви и ви дават мнението си за това, което се случва на вашия пазар. Ето защо ще е трудно да измерите пряката възвращаемост на инвестициите си, но дългосрочния ви принос към Twitter ще облагодетелства неизмеримо марката ви. (Стига да следвате правилата от първо до пето.)

Други важни съображения:

Измерваемост

Едно от изявленията, които чувам често, е „На теория звучи добре, но не смятам, че ще получим нещо от него. Ако не мога да получа директна възвращаемост на инвестициите, не мога да ги оправдая.” Дивя се на това отношение, като се има предвид размерът на бюджетите, които се определят за традиционен маркетинг, в който отчетността също е трудна и понякога дори невъзможна за измерване. В Twitter можете да проследите колко хора ви следват и да изберете да ви се съобщава с имейл всеки път, когато някой спомене марката ви.
Освен това можете да прилагате новини и постинги от блогове в съобщенията си. Те могат да включват препратка към сайта ви. Освен това в някои случаи фактът, че някои хора цитират писанията ви, може да увеличи популярността на линка, ако те не забравят да включат и вашия URL. Нещо повече – тъй като механизмът на Twitter е да кара хората да ви следват, когато ги интересува какво имате да кажете, услугата се основава на разрешението. Само не злоупотребявайте с това, опитвайки се да продавате.

Когато станете част от обществото на Twitter, вие трябва да комуникирате, да се ангажирате, да предлагате нещо ценно на хората и да спечелите доверието им. Ако запомните това, когато за първи път прекрачвате прага на канала, скоро ще започнете да виждате облагите, които ще ви донесе бързо нарастващата ви мрежа от контакти.

Материалът е преведен от UTalkMarketing и се публикува под редакцията на PR Kernel
Автор е Илайза Дашууд – директор на отдела по продажби и маркетинг в Ambergreen