Как да намерите книгата, която търсите

Обичате фотографията и искате да прочетете книга, от която да се научите как да станете добър фотограф? Или пък сте решили да влезете във форма и имате нужда от напътствия как да тренирате по-ефективно? Добра идея е да си купите книга, която да прочетете и с нейна помощ да постигнете желаните цели. Но както можеби сте се убеждавали и друг път, по-лесно е да се каже, отколкото да се направи.

Достатъчно е да седнете на компютъра, да влезнете в интернет и да напишете в търсачката ключова фраза, която да ви помогне да намерите желаното четиво. Ако имате късмет, ще получите списък с онлайн книжарници, които предлагат потенциалните заглавия на книги написани по темата. И какво от това? Откъде да знаете коя книга наистина отговаря на вашите нужди? И ако случайно си отговорите на този въпрос, как ще разберете, че тази книга наистина си струва парите? Повечето автори са професионалисти в темата, за която пишат, но има и такива, които не разбират особено, но се опитват да изкарат някой лев за сметка на наивни читатели. За да може да се справяте с тези въпроси, ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат:

Ревюта и коментари

Един от най-интересните начини да добиете представа за автора и произведението е като прочетете какво мислят другите читатели. Прочетете коментарите, които са написани от посетителите на сайта за тази книга или потърсете във форумите други мнения по темата. Ако не намирате такива, не се колебайте да зададете директен въпрос и вижте какво ще отговорят другите. Мненията може много да се различават и за това е хубаво да прочетете колкото може повече и то най-добре е ако са в различни сайтове. Така ще намалите шансовете да попаднете на посредствено произведение. Ако обаче книгата е нова и не намирате никакви коментари за нея, то тогава можеби просто трябва да поемете риск и да си я купите, ако искате да я прочетете.

Бъдете конкретни

Един от начините да намерите определена книга е като стесните резултатите от търсенето пишейки повече ключови думи, а не просто едно име. Например, напишете: “фотография за начинаещи, как се правят пейзажни снимки”, вместо само: “фотография”. Такова търсене ще ви върне доста по-малко резултати, но именно те ще са желаните от вас. След това вече може да прегледате ревютата и коментарите за книгата, на която сте се спрели.

Опита на автора

Да купиш книга е като да купиш кола – доказалите се с качество марки имат по-висока цена. По същия начин, проверете кой е автора или редактора на изданието. Ако не е особено известен, подхождайте по-внимателно. Но запомнете, че не е достатъчно авторът да е известен, по-скоро трябва да има опит в сферата, за която пише.

Други заглавия от този автор

След като сте се запознали с биографията на автора и неговата компетенция що се отнася до конкретната тема, следващото, което е хубаво да проверите, е неговия стил на писане. Не искате да ви се приспива всеки път щом отворите тази книга, нали? В някои интернет книжарници, наред с анотациите към книгите ще намерите и откъси от тях. Прочетете ги, потърсете и други заглавия от този автор, към които има поместени части от книгите. По този начин ще разберете доколко автора умее да пише и да представя сложни въпроси по лесно разбираем за читателите начин.

Факторът цена

Когато избираме книга, ако не първото, то второто нещо, което гледаме, е цената и. Да, трябва да прецените можете ли да си я позволите или не, но не съдете за нея по това скъпа ли е или евтина. От първостепенно значение трябва да бъде дали тази книга е точно това, което търсите. След това преценяйте можете ли да си я позволите.