Как да направим „приказни“ снимки с Photoshop

Източник на статията: http://exelabg.com/как-да-направим-приказни-снимки-с-photoshop/

Автор: Ивайло Миленков

В този урок ще разгледаме една бърза техника за обработка на снимка, като създадем ефект на блясък. Може да използвате тази техника за да манипулирате почти всяка снимка. Много добър ефект би се получил за обработка на портретна снимка. В края на урока също така е изпозлвана и техника за подсилване на определени елементи на снимката за да създадем по-добър контраст.

Ето оригинална снимка и крайният ефект.

dreamy-images-step001
И така да започваме. Какво е нужно:

  • Добра снимка
  • Средни познания по Photoshop
  • Желание icon_smile-8

Терминологията която ще използвам е Layer = Слой

СТЪПКА 1
Нека да намерим добра снимка за да създадем този ефект. Аз използвах една невероятна на снимка на Пирин Планина (Кончето). Снимката е на Иван Христов и може да изтеглите снимката от тук.

СТЪПКА 2
Отворете снимката във Photoshop. Отключете слоя Background – кликнете два пъти върху него.

След това дубликирайте първия слой. Няколко начина за това: десен клавиш върху слоя и после избирате Duplicate Layer

хванете и влачете слоя до долния десен край на панела Layers – втората иконка от дясно на ляво

СТЪПКА 3 Със селектиран (избран) вторият слой натиснете иконката Create New Fill or Adjustment Layer пак в долния край на панела Layer. От менюто изберете Channel Mixer.

По този начин ние създадохме нов слой с който ще манипулираме снимката като същевременно запазваме оригиналният слой. Така като не работим по оригиналния слой винаги може да добавим и експериментираме с допълнителни ефекти.

СТЪПКА 4
В прозореца който изкача използвайте стойностите от снимката по долу. Естествено след като направите този урок може да се върнете на тази снимка и да експериментирате с различни стойности

Не забравяйте да кликнете бутона Monochrome!

СТЪПКА 5
Когато сме доволни с постигнатия резултат слейте двата слоя, като натиснете десен клавиш върху редактиращия слой и изберете Merge Down. Дубликирайте така създадения слой. Аз лично винаги дубликирам нещата – това ми дава възможност да експериментирам с различни стойностти и ефекти докато съм доволен от постигнатия резултат.

СТЪПКА 6 Изберете ефект върху последния слой. Изберете Filter ? Blur ? Gaussian Blur. Изберете стойностите от снимката по-долу. За тази снимка стойността на Radius е доста голяма, като тук трябва да имате предвид, че тази стойност може да бъде различна в зависимост от снимката която обработвате.

СТЪПКА 7

За Blending Mode използвайте стойност Overlay а за Opacity около 60. Тук идва истинската „магия“.
Ако например използвахме за Blending Mode – Normal то тогава ефекта на блурване би бил доста по-голям, но в случая с Overlay и Optycity увеличаваме значително контраста в най-силната част на тази снимка – самата планина. Е добре малко загубихме от контраста св облаците в горната лява част на снимката, но и това би могло да се корегира. За да запазя урока фокусирам засега няма да работим по тази част

СТЪПКА 8
Може би вече виждате „златото“ в планините – това е мястото къде може да добавим допълнителни ефекти. Нека да го направим набързо. Изберете цвят от долния ляв край на снимката. Използвайки Pen Tool нарисувайте фигура вурху „златната“ част на планината

СТЪПКА 9 Задайте стойности за Blending Mode и Opacity около 60. След това блурвайте така създадена фигура Filter ? Blur ? Gaussian Blur. Също така използвайки маска премахваме ефекта на този слй върху облаците в долната част на снимката и го запазваме само върху планината. (в този урок няма да наблягам на това как даизпозлвате маски, за това е необходим цял нов урок.)

Така подсилихме значително златото върху тази величествена планина

СТЪПКА 10
Повтаряме стъпка 9 върху другият връх.

СТЪПКА 11
Нека да добавим и лъчи светлина. Нарисуваме един голям лъч със същия цвят както бе при стъпка 9. Използваме ефект на Motion Blur използвайте стойностите от снимката по-долу. За този слой използване стойностите Soft Light за Blending Mode и Opacity около 80. По същия начин създаваме и друг лъч за ефект върху другия връх.

Надявам се да сте намерили този урок за полезен, добре стръктуриран и да сте научили нови техники които да приложите във Вашата работа!

Ето и крайния резултат

Кликнете върху снимката за да я отворите и изтеглите в голяма резолюция.

Article Source

rating_off-1-4rating_off-1-4rating_off-1-4rating_off-1-4rating_off-1-4 (Няма гласове)
loading-1-5 Loading …

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox