Как да отоплявам дома си?

Това винаги е била голяма дилема за българското семейство.А какви са алтернативите и колко ще ни струват? Положителните и отрицателните страни … Нека внесем малко светлина по въпроса.

Отопление с твърдо гориво

Всеки от нас в недалечно минало се е отоплявал по този начин. Това е може би най-евтиният начин, но изискваш голяма ангажираност. Популярен метод е отоплението с водна риза, който за малко пари ще отопли цялото ви жилище. Големият проблем е ако нямате къде да съхраните дървата и въглищата. Не забравяйте също, че се превръщате в роб на печката или камината, която трябва да обслужвате поне по няколко пъти на ден.

Централно парно

Много противоречив тип отопление, който зависи от редица фактори. Качеството зависи от това къде се намирате и на кой етаж,  какви радиатори имате. Добавете и бързото покачване на цените за този тип услуга и спирането поради некоректни съседи, то това се оказва един от най-лошите методи за отопление. Положителните страни са постоянна температура в жилището и наличието на топла вода.

Отопление с електричество

Разбира се тук идва ред на климатика, който е най-евтиният тип отопление захранващ се с електричество. Като най-голямо предимство трябва да отчетем, че той служи както за отопление през зимата, така и за охлаждане през лятото. Много е важно да изберете подходящият климатик за вашите нужди. Той трябва да се избира според отдаваната мощност. Ако сте решили да отоплявате цялото жилище има възможност да изберете така наречената мултисплит система, това е едно външно тяло захранващо няколко вътрешни. Предимствата са лесната поддръжка, бъзро затопляне на помещението, икономичен, може да се ползва и за охлаждане. Недостатъците са възможност от замръзване през зимата и сравнително висока инвестиция ако помещението е голямо.

Природна газ

Евтино, качесвено и чисто – това са думите с които трябва да започнем. За съжаление първоначалнаа инвестиция в изграждането, закупуването на уреди и котли е прекалено голяма и се предлага само в по-големите градове.

Соларни панели

Тепърва навлизащ на пазара и не особено популярен метод на отопление, който ще търпи голямо развитие в годините, паради добиването на енергия от слънцето. Нужна е голяма първоначална инвестиция, която обаче сравнително бързо се възвръща. Нужно е и подходящо място за инсталиране на соларните панели.

HTML Version:

Text Version:

Как да отоплявам дома си?

Article Url: