Как да подготвим колата си за лятото – част 2

В миналата част ви разказахме за гумите и смяната на маслото в автомобила преди началото на летния сезон. Продължаваме със задължителните стъпки по подготовка на автомобила

На първо място трябва да се свалят зимните гуми. Те са доста по-тежки от летните гуми и увеличават разхода на гориво. Ако не сте пътували много през зимата или основно сте държали автомобила в гаража, трябва да проверите нивото на всички течности – охлаждаща, трансмисионна, спирачна и др. – за да се убедите, че няма утечка. Ако акумулаторът не е работил дълго време, добре е да го презаредите или направо да го подмените.

Добре е да измиете основно ходовата част на автомобила след дългата зима, особено след заледените пътища, посипани със сол. Тя полепва по ходовата част и започва да разяжда метала. Полепналата кал и солта повишават температурата на работа на двигателя и трансмисията, тъй като пречат за отвеждане на топлината през долната част на автомобила.

  1. 4. Проверете накладките и ремъците

През лятото най-важното нещо е да се предотврати прегряването на двигателя на автомобила. На първо място по тази причина трябва да бъдат проверени накладките и ремъците – основните авточасти, които подлежат на проверка. Накладките от радиатора, подават охлаждаща течност на и от двигателя, а ремъците обезпечават работата на вентилатора на двигателя за по-нататъшно охлаждане на системата. Повредата на накладките и ремъците води до бързо прегряване на радиатора, което води до спиране на двигателя на автомобила.

Проверете надеждността на закрепване на накладките, а също така за отсъствие за пропуквания и утечки. Накладките трябва да бъдат твърди, а не меки и еластични. С времето те стават негодни заради процес, наречен електрохимическо износване, при което става разрушаване на гумените стени на накладките отвътре. Най-уязвимите части са краищата на накладките, влизащи в радиатора или двигателя на автомобила.

Хубаво е да се проверят ремъците за възможни повреди. Внимавайте ремъкът да не е прекалено разтегнат. Свалете го, за да се уверите, че не е започнал да се разслоява. Според експертите рискът да се скъса ремък след 60 хил. км пробег на автомобила е много голям.