Как да популяризираме сайта си безплатно

Лесно е за един нов сайт да се изгуби между милионите други уеб страници, които съществуват. Много от собствениците на уеб сайтове са хора без маркетингови познания или бюджет за реклама. За щастие има няклко напълно безплатни начини да маркетирате вашия сайт или блог.  Все пак на никого не му трябва сайт, които да е напълно неизвестен и непосещаван. Сайтът се създава с някаква определена цел, но при всички случай той трябва да има своите посетители.

Има начини да привлечете посетители почти мигновено след пускането на сайта.  Веднага след като сте го направили, прегледали за грешки и пуснали в онлайн пространството, е време да кажете на някого за него. Лесен начин да направите това е да публикувате прес съобщение. В момента ако потърсите в гугъл ще ви излязят хиляди и милиони такива съобщения, зависи дали са на Български или Английски език. Не са много компаниите и сайтовете, които предлагат да публикувате такова безплатно съобщение, но все пак има такива. Това е един добър начин да промотирате сайт, нов продукт или услуга, която сте пуснали в сайта си и т.н.

Форумите, социалните мрежи и другите онлайн общности са друг лесен и ефективен начин да „кажете на всички“, че имате сайт. Имайте предвид обаче, че ако се присъедините към някакво общество или публикувате тема във форум, те трябва да свързани тематично с вашия сайт. По този начин вие вече се познавате задочно с хора, които се интересуват по един или друг начин от вашия продукт или сайт. Ако правите умни коментари и публикувате интересна информация, която да показва че имате професионални разбирания на вашата тематика, то със сигурност ще има позитивен ефект. Ще изградите доверие сред новите приятели.

Сайтовете за социален букмарк са онлайн общества, където потребилите споделят интересна информация, на която са се натъкнали докато сърфират из интернет. Публикувайки статии от вашия сайт или блог вие ще достигнете до нова аудитория. Разбира се после трябва да помислите и как ще ги задържите като редовни посетители, а не само като еднократни, но това е тема на друга статия. В Българското интернет пространство най-популярни букмаркинг сайтове са: Svejo.net, Ping.bg, Dao.bg

В сайта си сложете кутиика от типа „Запишете се за новините от сайта“. Виждали сте подобни в много сайтове и най-вече в блоговете. Използва се RSS емисия или мейл за да пратите съдържанието. Записалите се ще получават всяка нова статия от вашия сайт в своя мейл бокс или в RSS четеца си. Така се създават лоялни посетители.

Артикъл директориите като тази, позволяват на авторите да предложат свои статии, продукти и услуги на голяма аудитория от читатели и уеб мастъри. Да публикувате статия в такава директория е един от най-ефективните начини да да промотирате вашия сайт, без значение дали е нов или вече утвърден. Самото написване на статия и публукването й в съответната категовия в директорията е лесно, особено ако сте добре запознати с вашия продукт или услуга. Освен това всичко е безплатно. Вашата статия не само ще ви донесе нови посетители, интересуващи се от това което предлагате, но и ще повиши рейтинга ви в търсачките, поради линковете към сайта, които ще публикувате в края на статията. Една оригинална и авторска статия, ще ви направи по-добър в очите на читателите.

Концентрирайте се върху качествено и добре написано съдържание на вашата статия. Резултатите от търсачките са малко или много зависими от ключовите думи и изрази, които ще използвате. По този начин робота на търсачките разбира всъщност за какво става въпрос във вашия сайт. А интернет потребителите и вашите потенциални клиенти или посетители търсят в интернет търсачките за да намерят каквото ги интересува. Какво означава всичко това? Накратко пишете статии, публикувайте ги в директорията, съобразете написаното да е в съответствие с това, което всъщност предлагате в интернет и така шансовете да ви откриват потребители от търсачките ще са много големи.

Автор: Пламен Петков