Как да почистим бижутата от злато?

Поддръжката на вашето златно бижу в никакъв случай не е нещо сложно, но изисква определени познания, за да бъде вашето злато отново чисто и блестящо. Златните бижута не потъмняват както сребърните си събратя, но могат да се замърсят, като това може да доведе освен до загуба на ефектния му външен вид и до кожни раздразнения. За това е и важно те да бъдат чисти и блестящи. За щастие поддръжката на златни бижута е изключително лесна и евтина. Преди да пристъпим към обясненията за това как точно се чистят бижутата следва да разгледаме причините за замърсяването им. Най-често това са отлагания по златото от козметични продукти, лосиони, масла, сапун, гримове примесени с човешки секрети – пот и частици кожа.

В зависимост от вида на бижуто – дали е с камъни или без се използват следните процедури за почистването му. Най-лесният начин за почистване на златни бижута като ланци, пръстен и гривни без камъни е като в топла вода се разтвори течен сапун, бижутата се натопят за 15 минути в нея след което да се изплакнат и оставят на памучна кърпа за де се отцедят преди да се приберат. Въпреки привидната си простота този метод е много ефективен срещу стандартните замърсители по златото. Сапунената емулсия разтваря замърсителите дори и на трудно достъпните места между брънките и свръзките на бижутата, които иначе не биха могли да бъдат достигнати.

По различен начин стои въпросът за почистването на златни бижута със скъпоценни камъни. При тях потапянето във вода е противопоказно поради това, че може да корозира леглото на скъпоценния камък, което при по-евтините бижута не е от благороден метал с цел по-добро задържане на камъка. Повтаря се горната процедура за водата и сапуна, но не се топи самото бижу, а памучна кърпа, с която бижуто се протрива, след което се избърсва с чиста влажна кърпа, поставя се обърнато, така че да се отцеди цялата останала в него вода и след като напълно се изсуши златото се прибира. Може и в двете процедури да се използва и препарат за миене на съдове, но задължително той не трябва да съдържа абразивни елементи. Противопоказно е използването на абразивни препарати или такива с корозивно действие.

Много често златните бижута са богато инкрустирани, със сложни орнаменти и почистването с вода и сапун може да не помогне за отстраняването на мръсотията. За целта може да се използва методът с мека четка за зъби и паста. Замърсените участъци на златото внимателно се натриват с кръгови движения. Задължително е пастата за зъби да не съдържа абразивни частици, каквито са повечето пасти за избелване и профилактика на зъбен камък. След като мръсния участък бъде почистен се отстраняват следите от паста за зъби с хладка вода и златото се оставя да изсъхне.

Важен момент е никога да не прибирате злато, докато все още е мокро, защото остават белезникави петна по повърхността му, които макар и лесно отстраними биха ви ангажирали допълнително. Както се вижда не е трудно Вашето златно бижу да бъде поддържано чисто и блясъкът му да бъде запазен за моментите, в които наистина се нуждаете от него.

Лазар Белев