Как да си изберем планински велосипед

Първото, което трябва да направите преди да си купите велосипед по какъвто и да било повод, е да си изясните това как и къде смятате да го карате. Повечето хора първоначално си купуват колело, което е с двойна употреба, такова, което може да се кара и по път и през пресечен терен. Когато ви завладее треската обаче, значи е настъпило време да инвестирате във велосипед, който е специално предназначен да се кара в планината.

Едни от нещата, по които планинските велосипеди се различават от другите, са, че те имат много здрава и лека рамка, много скорости, силни спирачки и широки гуми. Другите всекидневни велосипеди са създадени повече за комфорт отколкото за издържливост. В категорията на планинските велосипеди попадат няколко типа колелета – крос-кънтри велосипедите, трайъл велосипеди – такива предназначени за преодоляване на различни препятствия, даунхил или велосипеди за спускане и слаломни велосипеди.

Като цяло най-продавани са крос-кънтри велосипедите или т. нар. XC велосипеди. Те са добри и са с двойно предназначение – леки са и са подходящи за каране по пресечен терен, но стават също така и за каране по път.

Слаломните велосипеди също могат да се използват с двойно предназначение. Те са много здрави и имат отлично предно окачване.

Даунхил и трайъл велосипедите са за сериозни колоездачи. Даунхил велосипедите имат и двете – и предно и задно окачване, дискови спирачки и са много издържливи. Трайъл велосипедите са предназначени за много умели колоездачи. Трайъл карането е само по себе си много конкурентен спорт изискващ страхотна прецизност. Повечето даунхил и трайъл колоездачи сглобяват своите велосипеди от нулата, като по този начин избират всеки компонент индивидуално.

Ако и вие искате да го направите ще трябва да изчетете доста материали за различните видове велосипеди и да обиколите много колоездачни магазини. Един планински велосипед може да струва между 500 и 1000 лв., а дори и доста повече. Някои професионалисти казват, че първия велосипед, който си купувате трябва да бъде най-добрия, който можете да си позволите, дори да си мислите, че е прекалено добър за вас. Ако си купите такъв от ниско качество и по-късно решите, че искате да го ъпгрейднете, като смените някои негови части, това може да ви излезе доста по-солено. Все пак купете си планински велосипед, който да отговаря на стила ви на каране.

Планински велосипеди и екипировка за планина и туризъм, както и много други спортни стоки ще намерите в нашия онлайн магазин.