Как слънчевите колектори ще намалят сметките ви за отопление

Много голям дял от битово-комуналните сметки на всяко домакинство се пада на отоплението. То поглъща до 50% от всичките ви сметки. Вече има начини да намалите тези разходи и то драстично. Една от възможните алтернативи е да си закупите и инсталирате слънчеви колектори. Те са сравнително евтини и са много ефективни, защото преобразуват безплатната и неограничена слънчева енергия в топлинна такава. Такива системи доста поевтиняха последните години и станаха достъпни за много домакинства. Освен това монтажа и поддръжката им са много лесни, а резултатите светкавични. Още на първия месец след като използвате такава система ще усетите как сметките ви намаляват и инвестицията ви започва да се изплаща. Използването на слънчеви панели задоволява не само битовите ви нужди от топла вода, но и при монтирането на подходяща система от тръби системата може да се ползва и за отопление на помещения.
На пазара в България в момента се предлагат няколко вида слънчеви колектори, които могат да се монтират на всяка къща или сграда. Единия вид са пасивните соларни панели. Това са слънчеви колектори с термосифон. Наричат се пасивни, защото нямат нужда от допълнително захранване, за да функционират. Работят изцяло на принципа на физичните закони, когато водата се затопли тя се издига и отива в буферния съд. Когато изстине пада долу и се връща в тръбите на колектора но нов цикъл на затопляне.
Другия популярен модел са слънчеви колектори с Heat Pipe тръби. Те са по-ефективни от пасивните, но за да функционират е необходимо малко количество външна енергия. Тя трябва да захранва помпата, която циркулира водата по системата и контролния панел, който да регулира температурата на водата.