Каякът – моето царство

Експозивният растеж на продажбите на оборудване за каяк в последните години означава, че производителите на такова са си поставили много високи цели. С преобладаващото практикуване на този спорт в бързи води, фирмите, които произвеждат такава екипировка влагат все повече средства и усилия в подобряването на дизайна на каяка за тези условия, за да повишат продажбите си и да се задържат поне на ръба на този така конкурентен пазар.

Конкуренцията между производителите на оборудване за каяк е жестока и с развиването на този спорт, който разкрива доходоносна пазарна ниша, те трябва да действат бързо, за да смогнат на темпото. Каякарите вместо да се пускат по спокойните течения на реките, те все повече се устремяват към бързеите да изпробват новите подобрени технологии, които еволюират непрестанно и бързо променят лодките.

Докато един производител създаде и произведе корпус на каяк в нова форма, друг вече го е видоизменил и подобрил със своето име и марка. В следствие на това е трудно да кажеш продукта на коя фирма е по-добър и да препоръчаш него. Просто пазарът е прекалено променлив и непредсказуем.

Производителите на каяци обаче си имат своите области, в които са специализирани. Така че компания, която е известна с каяците си за солени води, може би няма да предложи много добър продукт за бързи води и обратното.

Например, лидери в производството на каяци за бързи води са Perception, Dagger, Pyranha, Prijon, Wavesport, Necky и LiquidLogic, но всеки от тях избутва другите проправяйки си път с нови разработки и тенденциите за популярност на всеки един се променят непрестанно. В сфери като производството на традиционните дървени каяци, пазарът е много по постоянен.

Изборът на идеалния каяк

Най-добрият каяк е този, който най-добре отговаря на вас и вашите желания за използването му. Винаги купувайте и използвайте най-добрия, който можете да си позволите, но не осланяйте преценката си само на фактора цена. Поискайте съвет от опитни каякари, присъединете се към някой клуб, за да може да изпробвате различните модели, четете ревюта на тази тема и стеснете търсенето си по този начин. Отидете и разгледайте лодките в някой магазин и ако може ги изпробвайте дори. Не всички производители продават директно на клиенти, но със сигурност публикуват на сайтовете си списък с търговци, които предлагат техните стоки.