Кое е най-опасното животно, живяло някога? – Човекът и неговото безрасъдство.

Ако сте прочели интересният материал за женският комар в статията „Кое е най-опасното животно, живяло някога?” сте разбрали за непознаването на механизмите на пренасяне на болестите от това насекомо. Въпреки изследванията и множеството научни доказателства за опасността от тези насекоми мерките срещу тях граничат с глупостта и самоубийството.
В тази връзка, спокойно може да се определи като най-голямата трагедия на двайсети век, неофициалната забрана за използването на ДДТ.

Този инсектицид беше най-доброто средство срещу комарите и въпреки всички празни приказки, няма друг продукт, който да се доближава дори малко до неговата ефективност и безопасност. След забраната му два милиона души годишно умират ненужно от малария, главно деца. Общо забраната досега е отговорна за смъртта на повече от петдесет милиона души.

По статистика на ООН, преди забраната на ДДТ маларията се е била свила до статут на рядка болест. Петдесет хиляди е броят на починалите годишно в световен мащаб. Само няколко години по-късно маларията отново е световен бич. Петдесет милиона души са умрели след забраната.

Тоест, забраната на ДДТ убива повече хора от Втората световна война.

Официално се смята че употребата на ДДТ е забранена поради вредното действие върху човешкия организъм – уврежда черния дроб, сърдечно-съдовата система, централната нервна система, спомага за появяването на тумори и предизвиква много мутации, освен това се акумулира в почвата, където може да се задържи десетки години.

Малко известен факт е че на 26 април 1972, Комисията Суийни, която е назначена именно с цел анализиране на въздействието на ДДТ, обявява като свое крайно становище, че ДДТ не представлява канцерогенна заплаха за човека. Продукта е обявен за толкова безопасен, че може дори да се яде.  Всъщност дори е провеждан подобен експеримент, върху доброволци в продължение на две години, без наличието на сериозни оплаквания, още по-малко с летален изход.

Независимо от това, официално е възприета друга позиция, която и досега се налага и е наложен друг продукт за заместител на ДДТ, Паратион. Друг неизвестен факт е че повече от сто селскостопански работници са починали в месеците след забраната на ДДТ, защото нямали опит в работата с наистина токсични пестициди, какъвто е паратиона.

Изводите си ги направете сами.

Използвани са материали от книгата на Майкъл Крайтън – „ Състояние на страх” и препратки от нея към официални източници на информация.