Кое е по-опасно – ските или сноуборда

Броят на каращите ски и сноуборд нараства със всяка изминала година. С броя на практикуващите тези спортове, нарастват и броя на контузиите. Все повече се говори за безопастността при карането на ски и сноуборд. През една календарна година около 11 милиона скиори и 4 милиона сноубордисти излизат по пистите поне веднъж. И това се отнася само за САЩ. Средния брой посещения на пистите е около 60 милиона. За всеки 1000 посещения има около 2.5 сериозни контузии. Това означава една контузия на всеки 430 дни каране на ски или сноуборд.

Смъртността при сноубордистите е 40% по-ниска околкото при скиорите. По-вероятно при тях е да бъдат ударени от скиори, които са загубили контрол, отколкото да се случи обратното. Когато скиор падне, той се пързаля доста повече, което прави вероятността да се удари в нещо или някого от 3 до 4 пъти по-голяма. Докато сноуборда от друга страна предотвратява пързалянето, когато паднете. Смътността обикновено е в следствие на удър в нещо.

Преди да започнете да карате ски или сноуборд, вземете уроци от квалифициран инструктор. А освен това уверете се, че имате подходяща екипировка. В крайна сметка сте отговорни за собственото си здраве и безопастност. Колкото по-безпрепядствено минава карането ви, толкова по-приятно ще е изкарването ви в планината.