Кой е Никола Тесла?

Да се родиш точно в полунощ на 9-ти срещу 10-ти юли през 1856 година по време на гръмотевична буря явно може да предначертае житейския ти път. На територията на днешна Хърватия (тогава част от Австро-Унгария) в семейството на православен свещеник се ражда един от най-великите визионери в историята на човечеството.

Интересни факти

Майката на Тесла е била етническа сръбкиня. Това е една от причините ликът му да е на сръбските банкноти.

Никола Тесла пристига в САЩ единствено с дрехите на гърба си и с писмо от предишния си работодател адресирано до Томас Едисън, което гласи: „Познавам двама велики мъже. Вие сте един от тях, а това младо момче е другият.”

Тесла твърдял, че спи по 2 до 3 часа на ден. Сър Исак Нютон също твърдял, че спи по 3-4 часа на ден.

Едисън предлага на Никола $50.000 награда, за да подобри някои от идеите му. Тесла успява, но Томас Едисън отказва да му даде парите с думите „Не разбираш ли от американски хумор?”

Тесла открива Рентгеновото лъчение 4 години преди Вилхелм Рентген да се акредитира за същото откритие.

Въпреки, че Тесла демонстрира изобретението на радиото през 1893 и получава патент за него, Патентното ведомство му го отнема и го възлага на Гулиелмо Маркони. Причината е, че Томас Едисън и Аднрю Карнеги инвестират огромни средства в Маркони. През 1943 година Върховния съд на САЩ поправя грешката на историята и връща патента на законния му собственик Никола Тесла, който умира в мизерия и беднотия година преди това.

Дж.П. Морган инвестира $150,000 в Никола Тесла за изграждането на гигантски радио предавател, но след като разбира, че Тесла прави опити за безжично пренасяне на енергия, отказва да инвестира повече.

Приживе Тесла е бил предимно осмиван. Хората въобще не са успявали да разберат загадъчните му идеи. Дори е послужил за основа на няколко комикс героя. Действително Тесла е имал редица странности. Бил е микрофоб и постоянно е чистил приборите си със салфетки. Никога не е отсядал в хотелска стая или етаж, чийто номер се е делял на три. Имал е силна обсесия от перлени обици.

Цитати от Никола Тесла..

Прочетете цялата статия в: Български блог за наука и нови познания – Mechka.com

HTML Version:

Text Version:

Кой е Никола Тесла?

Article Url: